18.2.16

"Χαράτσι" έως 10% στα εισοδήματα


Του Κώστα Ιερίδη
Έκτακτη εισφορά, με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% που ισχύει σήμερα), προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση πρόσθετων εσόδων 550 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο ακόμη και για αναδρομική εφαρμογή του μέτρου στα εισοδήματα του 2015.


Έκτακτη εισφορά, με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% που ισχύει σήμερα), προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης​
Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιμένει σε νέο «κούρεμα» των συντάξεων και περιστολή δημοσίων δαπανών, το προσφυγικό να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δημόσιο να δημιουργεί πρωτογενές πλεόνασμα μέσω στάσης πληρωμών σε προμηθευτές και φορολογουμένους, η ανάγκη για έσοδα παραμένει επιτακτική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», προωθούνται αλλαγές στη δομή της έκτακτης εισφοράς, ώστε να επιβάλλεται σε κλιμάκια εισοδήματος, και όχι στο σύνολο, με βάση τον υψηλότερο συντελεστή. Η κυβέρνηση φέρεται να επιμένει και στην αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος ακόμη και στο 60%.


«Τρύπα» στα έσοδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παρά τα φορολογικά μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση από τον Ιούλιο, τα συνολικά έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους το 2015 είναι μειωμένα κατά 610 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2014. Σε σχέση με τους αρχικούς στόχους υπολείπονται κατά 3,5 δισ. ευρώ, οπότε αναζητούνται έξτρα έσοδα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. 

zougla