11.1.16

Βόρεια Κορέα: Νέα δοκιμή πυραύλου από υποβρύχιο; (vid.)


Παρότι η αξιοπιστία του καθεστώτος βρίσκεται στο ναδίρ, αφού επιλέγει συχνά πυκνά να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, τη διεθνή κοινότητα απασχολεί άλλη μια δοκιμή της Βόρειας Κορέας με την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο (SLBM: submarine-launched ballistic missile), μόλις τρεις μέρες μετά την υποτιθέμενη δοκιμή βόμβας υδρογόνου…

Σύμφωνα με τους Νοτιοκορεάτες βέβαια, πρόκειται για ένα μοντάζ που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της Βορείου Κορέας (δεν έχουν κι άλλη…) την περασμένη Παρασκευή, από τη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σε συνδυασμό με στιγμιότυπα από αντίστοιχη δοκιμή του 2014.
Στο βίντεο εμφανίζεται ο… πεφωτισμένος ηγέτης του σταλινικού – και βάλε… – κράτους να επιβαίνει σε σκάφος φορώντας παλτό και καπέλο, μαζί με το γνωστό σαγηνευτικό χαμόγελο, να παρακολουθεί τον πύραυλο που εκτοξεύει κάθετα ένα από τα απαρχαιωμένα υποβρύχια που διαθέτει το καθεστώς στο ναυτικό του οπλοστάσιο.
Στη συνέχεια απεικονίζεται η πορεία ενός πυραύλου στα σύννεφα, άγνωστο αν είναι αυτός που εκτόξευσε το υποβρύχιο, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα ότι ο νέος πύραυλος μπορεί να ταξιδεύει προς τον στόχο σε τέτοια ύψη. Οι Νοτιοκορεάτες υποστηρίζουν όμως, ότι πρόκειται για δοκιμή πυραύλου τύπου Scud B, που είχε πραγματοποιηθεί το 2014.
Υπενθυμίζεται, ότι η δοκιμή SLBM του περασμένου Νοεμβρίου ήταν αποτυχημένη, με συντρίμμια του πυραύλου να εντοπίζονται στη θάλασσα, ενώ δεν εντοπίστηκε μέσω των ραντάρ κάποια πτήση πυραύλου. Αυτό, προφανώς δε σημαίνει ότι κάποια στιγμή δεν θα τα καταφέρουν οι Βορειοκορεάτες, αναβαθμίζοντας δραματικά την αποτρεπτική τους απειλή.

defence-point