7.1.16

"Κλαψούρισμα" Νταβούτογλου προς ΗΠΑ:"Οι Κούρδοι νικούν και η αεροπορία μας είναι καθηλωμένη"!


Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου , διαμαρτυρήθηκαν στον Αμερικανό Αρχηγό ΕΔ για τις σημαντικές νίκες που έχουν πετύχει οι Κούρδοι και παραδέχτηκαν ότι η αεροπορία τους έχει καθηλωθεί μετά από τις ρωσικές απειλές και τους S-300 που η Μόσχα ανέπτυξε στη Συρία!

Όλα αυτά τα καθόλου ευχάριστα για το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου τα γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.



Οι εφημερίδες MILLIYET και HURRIYET έχουν δημοσιεύματα σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη στην Άγκυρα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου ΕΔ των ΗΠΑ, Στρατηγού J. Dunford και την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ και τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου. 

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τη συζήτηση κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μονοπώλησε το ζήτημα της Συρίας με τους Τούρκους αξιωματούχους να προβάλουν τις ανησυχίες τους για την προώθηση του YPG (ένοπλη πτέρυγα του PYD) στα δυτικά του Ευφράτη και τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη Milliyet οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετέφεραν στον Dunford τρία μηνύματα: 

• Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο PYD να δημιουργήσει τετελεσμένο δυτικά του Ευφράτη ποταμού. 
• Θα πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση αλλαγής του πληθυσμού της περιοχής με την απομάκρυνση των Αράβων και των Τουρκομάνων και την εγκατάσταση των Κούρδων. 
• Η Τουρκία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα στα σύνορα για την καταπολέμηση του ISIL. 
Η Hurriyet γράφει ότι η Τουρκία διεμήνυσε στον Dunford τα ακόλουθα:
• Υπάρχουν αναφορές ότι το στρατηγικής σημασίας φράγμα Τισρίν στον ποταμό Ευφράτη ελέγχεται από της Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και όχι από το PYD. Παρόλα αυτά, πληροφορίες της μυστικής υπηρεσίας της Τουρκίας δείχνουν ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποτελούνται κατά 85% από δυνάμεις του PYD. 
• Η Τουρκία γνωρίζει τις προσπάθειες του PYD να δημιουργήσει ένα κουρδικό διάδρομο στα σύνορα. 
• Η Τουρκία επιδεικνύει ευαισθησία στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ. 
• Σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών οι δυνάμεις PYD έχουν αλλάξει το δημογραφικό σκηνικό της περιοχής με τον εκτοπισμό των Αράβων και των Τουρκομάνων.
• Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει το ISIL αλλά δεν μπορεί κανείς να περιμένει να τοποθετήσει δύναμη 30,000 ανδρών στα σύνορα. 
• Το ISIL μπορεί να απομακρυνθεί από τα σύνορα με εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές. Η Τουρκία δίνει και θα συνεχίσει να δίνει την απαραίτητη στήριξη στον συνασπισμό για την καταπολέμηση του ISIL. 
• Τα τουρκικά αεροπλάνα δεν μπορούν να συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές εξαιτίας των απειλών της Ρωσίας έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μηνύματα.  


onalert