23.1.16

Όλγα Γεροβασίλη: Αν δεν γίνει δεκτό το ασφαλιστικό θα έρθει μείωση στις κύριες συντάξεις


Για τον κίνδυνο να έρθει μείωση των κύριων συντάξεων και κατάρρευση του ασφαλιστικού, εάν δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση, προειδοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο Mega.
Ειδικότερα, στη σχετική παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «λέτε στην ελληνική κοινωνία σήμερα, αλλά και στους αγρότες, ότι εάν δεν δεχτείτε αυτό το ασφαλιστικό, έρχεται μείωση στις κύριες συντάξεις», η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως «αυτό είναι το ένα» και υπάρχει και κάτι άλλο: «Εάν δεν κάνουμε αυτό, θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή το 2018, όπως λένε όλοι σήμερα, δεν θα υπάρχει τίποτε». Αυτά, πρόσθεσε, «είναι δυο σκληρά διλήμματα και όχι ευχάριστα και όχι με εύκολες απαντήσεις ούτε από την πλευρά μας».

Δήλωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρομάξει από τις κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι πολλά πράγματα είναι παρερμηνευμένα και πρέπει να εξηγηθούν. «Υπάρχουν σημεία, βεβαίως, που θέλουν βελτιώσεις και κάποιες θα γίνουν, έχουν εξαγγελθεί. Αλλά, σαφώς, κάποια πράγματα χρειάζονται ερμηνείες και επαναλήψεις», είπε. Αναγνώρισε ότι τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, του πρωτογενούς τομέα, είναι πάρα πολλά και δύσκολα και «ότι υπάρχει κι ένα παρελθόν που τα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ, αλλά και σήμερα ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί».
Η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμιά κινητοποίηση, και διαβεβαίωσε ότι «θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα πλαίσια ενός διαλόγου».
Είπε επίσης ότι υπάρχουν κάποιες πιέσεις ως προς το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά διευκρίνισε ότι προς το παρόν έχει αρχίσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και πως σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης δεν έχει μπει ακόμη η συζήτηση. Σημείωσε ακόμη ότι «όταν γίνεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - αναδείχτηκε και στο Νταβός αυτό - υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά των Ευρωπαίων απέναντι στο κοινωνικό κράτος και στις παροχές του και διαφορετική άποψη στο ΔΝΤ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αντιλαμβάνεται νούμερα με έναν άλλο δικό του τρόπο».
Αναφερόμενη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έναρξη της συζήτησης για το χρέος, σταθεροποίηση της οικονομίας, βρήκε ανοιχτά αυτιά.
Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει θέμα από τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές στην περιφέρεια να μην ψηφίσουν το σσφαλιστικό και αν υπάρχει θέμα εκλογών, επισήμανε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις και διεκδικήσεις. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι, πιεζόμαστε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας και τη δύσκολη συγκυρία. Και είμαστε εδώ όλοι, όσο σκληρό κι αν είναι, για να παλέψουμε, κατά το δυνατόν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα εκλογών» και πως «αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται». «Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και μάχεται ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες το καλοκαίρι και δόθηκε η εμπιστοσύνη να διαχειριστεί την κατάσταση», είπε, ενώ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο απάντησε: «Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα».

naftemporiki