13.1.16

Ιράν: "Έτσι πιάσαμε τους δέκα Αμερικανούς πεζοναύτες μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών" - Τ.Κέρι: "Είμαστε ευγνώμονες" - Δείτε το βίντεο (φωτό)


ΠΕΦΤΟΥΝ "ΚΕΦΑΛΙΑ" ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ 

"Oι δέκα Αμερικανοί πεζοναύτες συμμετείχαν σε "μαύρη επιχείρηση" και παραδόθηκαν μετά από σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους Ιρανούς Φρουρούς". Αυτό αναφέρουν στρατιωτικές πηγές του Ιράν δίνοντας στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες εκ των οποίων η μία δείχνει τα πυρά που έπληξαν το αμερικανικό περιπολικό σκάφος τύπου Riverine και βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης τους με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τ.Κέρι να ζητά συγγνώμη!
 
Mετά την "συγγνώμη" και την επίσημη "απολογία" οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα στο Ιράν δια του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τ.Κέρι και την "την ευγνωμοσύνη τους" για τη "γρήγορη απελευθέρωση των δέκα Αμερικανών πεζοναυτών" που είχαν συλληφθεί την Τρίτη εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων.
 
"Το γεγονός ότι αυτό το θέμα επιλύθηκε ειρηνικά και αποτελεσματικά καταδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της διπλωματίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ισχύος της χώρας μας" είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τ.Κέρι.
 
"Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι πεζοναύτες παραδόθηκαν με ασφάλεια" στις αμερικανικές αρχές, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στις αρχές του Ιράν "για τη συνεργασία τους στην ταχεία επίλυση αυτού του θέματος".
 
Παρόλη τη διπλωματική διευθέτηση του θέματος αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως θα πέσουν κεφάλια στο αμερικανικό Ναυτικό για την ντροπή και την έκταση του θέματος  καθώς οι μεγάλες μονάδες επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού δεν προστάτευαν τα περιπολικά ενώ τονίζουν πως "πιάστηκαν" στον ύπνο καθώς δεν είχαν προβλεφθεί σε επίπεδο σεναρίων αυτό που συνέβη ώστε ώστε να μην δημιουργηθεί δυσμενής σε βάρος τους κατάσταση.
 
Το πρακτορείο Fars είχε από την πρώτη στιγμή αναφέρει πως τα δύο αμερικανικά περιπολικά είχαν GPS και οι πεζοναύτες είχαν βαρύ εξοπλισμό γεγονός που "αποδεικνύει ότι ήταν σε αποστολή διείσδυσης στα ιρανικά χωρικά ύδατα" και απέρριψαν την αμερικανική εκδοχή περί "λάθους" και "τεχνικού προβλήματος". 
 
Οι όροι άλλωστε που χρησιμοποίησαν οι Ιρανοί Φρουροί στην ανακοίνωση τους ήταν "prisoners" και "snooping".
 
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτλείου του Ιράν, στρατηγός Hassan Firouzabadi, είπε ότι το συμβάν αυτό συνιστά προειδοποίηση στα "γεράκια" της Ουάσινγκτον.
 
"Το περιστατικό στον Περσικό Κόλπο πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο λάθος των Αμερικανών στην περιοχή αλλά θα είναι ένα μάθημα στο αμερικανικό Κογκρέσο".
 
Ο ιρανός Ναύραρχος Ali Fadavi, αρχηγός των Ιρανών Φρουρών του Ναυτικού είπε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο ήταν "προκλητικό" για 40 λεπτά  κατά τη διάρκεια του συμβάντος και τα αμερικανικά περιπολικά είχαν μπει ένα μίλι μέσα στα ιρανικά χωρικά ύδατα.
 
Οι δέκα πεζοναύτες, εννέα άνδρες και μία γυναίκα, κρατήθηκαν για λιγότερες από 24 ώρες μετά τον εντοπισμό τους, σε δύο μικρά πολεμικά σκάφη, στα ανοιχτά του νησιού Φαρσί, στη βόρεια πλευρά του Κόλπου.
 
"Αφού ζήτησαν συγγνώμη, απελευθερώθηκαν στα διεθνή ύδατα" καθώς "διαπιστώθηκε ότι η είσοδός τους στα χωρικά ύδατα (του Ιράν) δεν ήταν σκόπιμη", ανακοίνωσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.
 
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ο οποίος έχει καταλάβει την απίστευτη ζημιά που υπέστη το αμερικανικό γόητρο εξέφρασε την άποψη ότι η Ουάσινγκτον δεν θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την είσοδο των δύο σκαφών στα χωρικά ύδατα του Ιράν, με την αιτιολογία ότι είχαν υποστεί μηχανική βλάβη.
 
"Όταν έχει ένα πρόβλημα με το σκάφος, ζητάς συγγνώμη επειδή είχε πρόβλημα; Όχι", είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.
 
Εν ολίγοις, σήμερα το Ιράν διέσυρε διεθνώς τις ΗΠΑ αφού όχι μόνο τις ανάγκασε να ζητήσουν συγγώμη, αλλά εξέφρασαν και την "ευγνωμοσύνη" τους για την "γρήγορη επίλυση" του θέματος.
 
Αυτό όμως σημαίνει ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονταςν σε μυστική αποστολή η οποία προφανώς είχε ως αντικείμενο κάποιο νευραλγικό ιρανικό στόχο.
 
Οι Αμερικανοί προφανώς για να αποφύγουν το "ρεζίλεμα" συμφώνησαν χωρίς καμία αντίσταση να ζητήσουν και "συγχώρεση" και να "ευχαριστήσουν" τους Ιρανούς για την καλή τους θέληση.
 
Το θέμα είναι τι ανταλλάγματα πήραν οι Ιρανοί...
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 

pronews