18.1.16

Ισραήλ: Κι άλλα τρισ. κυβικά πόδια αέριο… κι εμείς το χαβά μας


Κοντά στην ανακάλυψη ενός ακόμη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Ισραήλ, καθώς η κοινοπραξία των εταιρειών που έχει την άδεια για τα Οικόπεδα Daniel East και Daniel West προχώρησε σήμερα σε μια πρώτη δημόσια εκτίμηση ότι το κοίτασμα θα φθάνει τα 8,9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ™.
ΠΗΓΗ: http://www.liberal.gr/defence-point

Μόλις τον Σεπτέμβριο είχε ανακοινωθεί η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην αιγυπτιακή ΑΟΖ (Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη) και πλέον, μετά και τις εξελίξεις στην ισραηλινή ΑΟΖ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ποσότητες του φυσικού αερίου της περιοχής όχι μονό αρκούν για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των χωρών, αλλά προσφέρουν και την εναλλακτική πηγή ενεργείας για την Ευρώπη.
Η κοινοπραξία των εταιρειών Isramco Negev και Modiin Energy ανακοίνωσε τον εντοπισμό του νέου κοιτάσματος, υπολογίζοντας ότι το μέγεθος του θα είναι αντίστοιχο εκείνου του Ταμάρ και εκτείνεται στην οριογραμμή της θαλάσσιας ζώνης που ανήκει στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο ισραηλινός υπουργός ενεργείας, Yuval Steinitz, είχε πρόσφατα δηλώσει ότι, σύμφωνα με ειδικούς, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται 10 – 15.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Η Isramco, που έχει σημαντικό μερίδιο και στο κοίτασμα Ταμάρ, διαθέτει το 75% της άδειας στο νέο κοίτασμα, με την εταιρεία Modiin να κατέχει το 15% και τις ATP Oil και AGR να κατέχουν από 5%.
Βεβαίως, θα απαιτηθεί μια σειρά δοκιμαστικών γεωτρήσεων για τον ακριβή υπολογισμό του μεγέθους του κοιτάσματος και της εμπορευσιμότητας του, μια διαδικασία που πιθανόν θα καθυστερήσει λόγω της έλλειψης ρευστότητας των πετρελαϊκών εταιρειών, που έχει επιφέρει η χαμηλή τιμή του πετρελαίου.
____________________________
ΣΧΟΛΙΟ DEFENCE-POINT.GR: Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να προσεχτεί η αναφορά για γειτνίαση του κοιτάσματος με τη θαλάσσια ζώνη που ελέγχεται από την Παλαιστινιακή Αρχή… δηλαδή από τη Χαμάς, καθώς βρίσκεται στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας.
Υπενθυμίζουμε, ότι στο παρελθόν είχαμε γράψει για κοίτασμα υδρογονανθράκων στα παλαιστινιακά ύδατα και ότι  ο εντοπισμός και η αξιοποίησή του αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξουν τα δεδομένα της περιοχής σε πολλαπλά επίπεδα…
Το δεύτερο σχόλιο είναι ότι οι χώρες με τις οποίες συνδέεται η Ελλάδα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανακαλύπτουν συνεχώς καινούργια κοιτάσματα, η αξιοποίηση των οποίων εξαρτάται και από τις διεθνείς τιμές του προϊόντος, που δεν θα είναι βέβαια για πάντα πολύ χαμηλές.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα καταβάλει το τίμημα της συνήθους ολιγωρίας της, με την αξιοποίηση των δικών της κοιτασμάτων, ιδίων αυτών νοτίως της νήσου Κρήτης, να παραπέμπονται για το μέλλον και υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης με τον περιφερειακό νταβατζή, την Τουρκία, για το οποίο υπάρχουν περισσότερα του ενός σενάρια…