16.1.16

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αριστείδης Μπαλτάς: Δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού στη Ροτόντα (ΒΙΝΤΕΟ)


Μήπως θέλουν  την ημισέληνο στη θέση του Σταυρού; Ας κάνουν...χαρές!
Μετά την...πολυ(α)πολιτισμικότητα θέλουν και ...πολυθρησκευτικότητα!  (Πάντως το ότι θέλουν...πολύ είναι σίγουρο!)
Τη Ροτόντα επισκέφτηκε πριν λίγη ώρα ο Υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, με αφορμή την απόδοση του μνημείου στο κοινό, χωρίς τις σκαλωσιές, αλλά και τις "αντιδράσεις" που προκλήθηκαν για την προσθήκη σύγχρονου εκκλησιαστικού εξοπλισμού στον χώρο. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτη Χονδρογιάννη, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.
Αφού μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία της Ροτόντας ως μνημείου, ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο. "Δεν έχω υπογράψει καμία απόφαση περί σταυρού" τόνισε και πρόσθεσε: "Η απόφαση για τη χρήση του μνημείου μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς είναι απόφαση του '99. Προφανώς από εδώ και πέρα το μνημείο που έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για θρησκευτικούς σκοπούς, αλλά πολιπολιτισμικά".
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι η Ροτόντα είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποδεικνύει την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και συμπλήρωσε ότι η απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, το 1999, δεν απαγορεύει τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Ροτόντα.
Τέλος, στην Οικουμενική διάσταση του μνημείου και τη σημασία του για την πόλη, αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χονδρογιάννης, ο οποίος σημείωσε ότι θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Ροτόντα.
Ακούστε τις δηλώσεις των κυρίων Μπαλτά, Μπουτάρη και Χονδρογιάννη στα βίντεο του Thestival: 

Κούνια που σας κούναγε αν νομίζετε ότι θα επιτρέψουν οι Θεσσαλονικείς να γίνει..."πολυθρησκευτικό" δηλαδή να γίνει και τζαμί! 
Ο δήμαρχος κουνά με συγκατάβαση το κεφάλι του - κύλισε ο τέντζερης...!
πληροφορίες από http://ekklisiaonline.gr/