13.1.16

"Πρόβα" οικουμενικής: Ο Κ.Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο υπουργικό συμβούλιο κατόπιν προσκλήσεως του Α.Τσίπρα


ΚΡΥΒΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ "ΤΡΙΚ" Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ- 

Σε μια κίνηση που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως "πρόβα" οικουμενικής κυβερνήσεως προχώρησε ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, ο οποίος σήμερα κάλεσε ως επίτιμο καλεσμένο του στην απογευματινή σύγληση του υπουργικού συμβουλίου τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοια πολιτική κίνηση και κρύβει πολλά περισσότερα από ένα απλό επικοινωνιακό τέχνασμα, αφού ο πρωθυπουργός θέλει να "βολιδοσκοπήσει" τον νέο αρχηγό της ΝΔ και να δει τις διαθέσεις του ως προς ένα οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα το οποίο και θα αναλάβει να περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα που μάλλον το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το πράξει.
Συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο το κυβερνητικό έργο και την πορεία υλοποίησής του ενόψει της αξιολόγησης
Βασικό θέμα είναι το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες εντός της κυβέρνησης, αλλά οι υπουργοί και ο πρωθυπυοργός θα ασχοληθούν και με το ασφαλιστικό που αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της 12μηνης διακυβέρνησης από τον Α.Τσίπρα μέχρι τον επόμενο "κάβο" που είναι το αγροτικό (για πολλούς αυτό θα είναι ακόμα πιο "επίπονο").
Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του,θα στείλει μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι δεν αντέχουν να υποστούν άλλες μειώσεις, αν και ήδη το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου περιλαμβάνει αιματηρά μέτρα που θίγουν πολλές κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν συντάξεις κατά πολύ κατώτερες από τις σημερινές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος, όπου και θα επιχειρηθεί να δοθούν μηνύματα για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μια σκληρή και νεοφιλελεύθερη αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στην ανάγκη ανοίγματος στην κοινωνία και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναίνεση για να μην μειωθούν οι συντάξεις, ώστε αν εκείνος αρνηθεί στη συνέχεια να καταδείξει την άρνηση της ΝΔ να προστατεύσει τις κατακτήσεις των ασφαλισμένων. Επί της ουσίας θα είναι μια "πρόβα" για το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα αν το απιτήσουν οι περιστάσεις.
Μήνυμα θα σταλεί και στους υποψήφιους επενδυτές, μετά την αποχώρηση της Eldorado Gold από τις Σκουριές.
«Εδώ είμαστε σοβαρό κράτος» είναι η θέση της κυβέρνησης, που θα υπερασπιστεί μια πολιτική επενδύσεων που δεν ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο και σέβονται τους νόμους του κράτους.
Η κυβέρνηση θα ισχυρισθεί ότι η οικονομία πηγάινει καλύτερα κυβέρνηση, από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και χρήματα δεν έχουν πέσει στην αγορά, το νέο αναπτυξιακό νόμο που έρχεται εντός Ιανουαρίου, καθώς και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αμέσως μετά, αναμένουν την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους το οποίο, μετά τις μειώσεις στις συντάξεις, εάν επιτευχθεί θα αποτελέσει και θα παρουσιαστεί ως μέγιστη επιτυχία (που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, είναι).
Στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν και οι όποιες θετικές ενδείξεις στην ελληνική οικονομία όπως τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ που δείχνουν αύξηση των θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο.
-pronews-