13.1.16

Κρίσιμες ώρες για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ




«Δύσκολη αλλά αναστρέψιμη», χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη διοίκηση της ΕΒΖ.



Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Βορειοελλαδικής εταιρείας, Δημήτρης Γιαννακίδης, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η κατάσταση για τη ΕΒΖ είναι πλέον οριακή» και επανέλαβε, «η 31η Ιανουαρίου είναι μια κόκκινη γραμμή για την εταιρεία και αν μέχρι τότε δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και δεν έχουν δοθεί λύσεις, τότε το μέλλον της Βιομηχανίας είναι δυσοίωνο και η βιωσιμότητά της επισφαλής».

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος μας υπογράμμισε εκ νέου «αν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα δεν προκύψει λύση και χρηματοδότηση της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανόν η διοίκηση της εταιρείας να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας». Σε αντίστοιχη κίνηση προτίθεται να προβεί η διοίκηση της εταιρείας, σε περίπτωση που, όπως μας επισήμανε ο κ. Γιαννακίδης, δεν ανανεωθεί, μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2016, η ασφάλιση για αστική ευθύνη στην εταιρεία, καθώς έτσι θα «τα στελέχη της ΕΒΖ θα μείνουν εκτεθειμένα στον κίνδυνο, όχι μόνο να χάσουν τις προσωπικές τους περιουσίες, αλλά και έναντι ποινικών ευθυνών».
Υπενθυμίζεται, όπως άλλωστε μας επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακίδης ότι η ΕΒΖ εκτός από την οφειλή της στους τευτλοπαραγωγούς, ύψους 8 εκατ. ευρώ, έχει επιπλέον οφειλές, ύψους 9 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, αλλά στην ΤραινΟΣΕ. Στο μεταξύ, η τρέχουσα χρήση αναμένεται να κλείσει πάλι με ζημίες, αν και μικρότερες έναντι άλλων χρήσεων, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια της βιομηχανίας φτάνουν στα 145 εκατομμύρια ευρώ, αν και εντός του 2015 καταβλήθηκαν στην τράπεζα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε «παρά το γεγονός ότι είχαμε δώσει προθεσμία μέχρι σήμερα προκειμένου να εξοφληθούμε για τα τεύτλα που παραδώσαμε, αλλιώς θα προχωρούσαμε σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο αποφασίσαμε να τηρήσουμε στάση αναμονής εν μέσω των διαβουλεύσεων που πραγματοποιεί η διοίκηση της εταιρείας με κυβερνητικά στελέχη».
Παράλληλα, ο κ. Μπογιαννίδης μας επανέλαβε εκ νέου ότι «εμείς οι τευτλοπαραγωγοί διαβεβαιώνουμε την κυβέρνηση ότι θα σπείρουμε τα 250.000-300.000 στρέμματα που μας ζητούν, προκειμένου έτσι να πέσει και το κόστος του τιμολογίου στα 250-300 ευρώ /τόνο, αλλά και να δουλεύουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ ίσως και περισσότερους από έξι μήνες το χρόνο, έναντι των τριών σήμερα». Έσπευσε δε να σημειώσει «εμείς αυτό που ζητούμε είναι στα νέα συμβόλαια που θα υπογράψουμε με την εταιρεία να παρέχεται έγγραφη εγγύηση της πληρωμής μας, ώστε να μην ξαναζήσουμε μαύρα Χριστούγεννα, εμείς και οι οικογένειές μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/pikosapikos