9.1.16

Η Γερμανία κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες! Η Μέρκελ σε πανικό


Ήταν μάλλον αναμενόμενο το να προτείνει η Άνγκελα Μέρκελ την αυστηροποίηση του νόμου για την χορήγηση ασύλου σε μετανάστες στη Γερμανία μετά από τα γεγονότα που έγιναν στο βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία. 
Το αντιμεταναστευτικό μένος στη Γερμανία έχει αρχίσει και γιγαντώνεται τις τελευταίες μέρες και η Μέρκελ, το Σάββατο (09.01.2016) συναντήθηκε με στελέχη της ηγεσίας του κόμματος τους (CDU) στο Μάιντς.
Μετά τη συνάντηση αυτή, η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι: ανακοίνωσε πως θα προτείνει να αλλάξει ο νόμος για τη χορήγηση ασύλου και να γίνει πιο αυστηρός για όσους μετανάστες έχουν καταδικαστεί ή είναι ύποπτοι για εγκληματικές ενέργειες.



Οι επιθέσεις στην Κολωνία, όπου πολλές γυναίκες κατήγγειλαν πως δέχτηκαν ακόμη και σεξουαλικές επιθέσεις από άνδρες που ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής ή μελαμψοί από χώρες της Μέσης Ανατολής, έφεραν τη Μέρκελ σε δυσχερή θέση για την πολιτική της στο προσφυγικό και τα σχέδιά της να δεχτεί η Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες στη διάρκεια των επόμενων ετών.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με ηγετικά στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Μάιντς, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως πρότεινε να αλλάξει ο νόμος για να γίνει ταχύτερη η διαδικασία απέλασης όσων μεταναστών διαπράττουν εγκλήματα. Ανάμεσα στις προτάσεις της είναι να απελαύνονται ακόμη και όσοι είναι υπό επιτήρηση.
"Όταν γίνονται εγκλήματα και κάποιοι παραβιάζουν το νόμο, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες" είπε η Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αιτούντες άσυλο επαναπατρίζονται μόνο αν έχουν καταδικαστεί σε τουλάχιστον τρία χρόνια και αν αποδεικνύεται ότι οι ζωές τους δεν διατρέχουν κίνδυνο στις πατρίδες τους.
Η πρόταση της Μέρκελ για αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με το άσυλο πρέπει να περάσει και από τη γερμανική Βουλή. Αλλά με δεδομένο το κλίμα που υπάρχει στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες, μάλλον αυτό δεν θα είναι εμπόδιο.

Πηγή: BBC