24.1.16

Ο Α.Τσίπρας στο Τάε Κβον Ντο για τον ένα χρόνο Κυβέρνησης και οι αγρότες στα μπλόκα


ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 

Σήμερα Κυριακή είναι προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο όπου θα προσπαθήσει να αναφέρει ότι από σήμερα ξεκινά  ακόμη πιο σκληρή προσπάθεια με στόχο την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Την ίδια στιγμή οι αγρότες που έχουν κατακλύσει τους δρόμους μάλλον δεν είναι και το καλύτερο ακροατήριο αφού οι προσπάθεια του Μαξίμου για ραντεβού μεταξύ αυτών και του Α.Τσίπρα βρήκε "τοίχο" καθώς το συντονιστικό των αγροτών αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων και... από Τρίτη συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόκειται να αναφέρει στην ομιλία του ο Α.Τσίπρας, θέλει να τονίσει ότι είναι ο καταλύτης των αλλαγών στην Ευρώπη. Μετά την Ελλάδα έστριψε αριστερά η Πορτογαλία και τώρα ακολουθεί η Ισπανία θα αναφέρει.
Το στοίχημα του ασφαλιστικού, της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους μετά το Νταβός θα είναι τα κύρια σημεία της ομιλίας του. 
Όμως την ίδια στιγμή κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι αγρότες έπειτα από τη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το Σάββατο. Έτσι σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα οι αγρότες θα κλείσουν τις εθνικές οδούς από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ. Στους δίωρους αποκλεισμούς θα συμμετέχουν τριάντα από τα πενήντα μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Την Τρίτη θα γίνει προσπάθεια να ενοποιηθούν τα αγροτικά μέτωπα, ώστε να υπάρξει μία ισχυρή αντιπροσωπεία για να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μέχρι τότε οι αγρότες αρνούνται να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος τους κάλεσε για να συζητήσουν τα αιτήματά τους. Το «ραντεβού» της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο χώρο της Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 
Για την ώρα, πάνω από 15.000 τρακτέρ είναι παρατεταγμένα σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου όλης της χώρας με τα καταγεγραμμένα μπλόκα να ξεπερνούν τα 50, ενώ το μεγαλύτερο από αυτά με 3.000 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια και το μικρότερο με 300 τρακτέρ στο Κιλκίς.
"Δεν θα γίνει καταστολή"
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμία κινητοποίηση στέλνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη μιλώντας σε πρωινή εκπομπή. Στις κινητοποιήσεις των αγροτών, με κλείσιμο της εθνικής οδού, η κ. Γεροβασίλη απάντησε:
«Θα κλείσει η εθνική οδός, άμα κλείσει η εθνική οδός. Εκτιμώ ότι και οι ίδιοι οι αγρότες, αυτοί που κινητοποιούνται, κάνουν συμβολικό κλείσιμο κάποιες ώρες. Αν κλείσουν οριστικά θα ξανασυζητήσουμε μαζί τους. Δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτήν τη στιγμή κάτι άλλο, διότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμία κινητοποίηση».
Το "σχέδιο" Μαξίμου
Όπως αναφέρει δημοσίευμα, η κυβέρνηση ποντάρει σε τέσσερις "άσσους" που έχει στο μανίκι της και με αυτούς εκτιμά πως θα μπορέσει να ξεπεράσει και αυτό τον σκόπελο.
Συγκεκριμένα:
  • Εξετάζεται η έως και διετή παράταση στη μεταβατικότητα της εισφοράς του 20%. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπεται η σταδιακή επιβολή της ασφαλιστικής εισφοράς σε βάθος τριετίας. Η εισφορά ξεκινά από 14% το 2017 και φτάνει το 20% το 2019.
  • Διερευνάται το περιθώριο αλλαγής στη βάση υπολογισμού του ασφαλίστρου. Το νομοσχέδιο προβλέπει κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα από του χρόνου στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού, δηλαδή στα 468 ευρώ το μήνα. Η αντιπρόταση θα είναι στο 70%.
  • Πιθανότατα θα υπάρξει πρόταση για θέσπιση αφορολόγητου στις επιδοτήσεις έως τα 12.000 ευρώ, κάτι που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.
  • Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξετάζεται το ακατάσχετο ποσό από τραπεζικούς λογαριασμούς να ανέρχεται στα 1.250 ευρώ – με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός λογαριασμός έχει δηλωθεί στο TAXIS. Διερευνάται όμως και το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ακατάσχετου στους λογαριασμούς για εισοδήματα που προέρχονται από κοινοτικές επιδοτήσεις.
Τα μπλόκα 
Το μεγαλύτερο μπλόκο με περισσότερα από 2.500 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια και ακολουθεί αυτό των Τεμπών όπου και έγινε η συνάντηση του Σαββάτου.
Οι αγρότες της Νίκας καλούν για σήμερα στις 12 το μεσημέρι τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.
Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.
Κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης μπλόκα υπάρχουν ακόμη στον Αλμυρό, στο Κάστρο Βοιωτίας, έξω από την Κατερίνη, στις Μικροθήβες, στα διόδια των Μαλγάρων.
Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε διάφορα σημεία της Εγνατίας Οδού με δυναμικότερο αυτό των Κερδυλλίων όπου ο δρόμος παραμένει κλειστός και στα δύο ρεύματα.
Δυναμική ειναι και η παρουσία των αγροτών στο μπλόκο του Ισθμού, στην Κάτω Αχαΐα, στο Κουρτέσι, στον Μαραθιά, στο Κουτσοπόδι Αργολίδας, στο Αίγιο. 
Αγρότες βρίσκονται και σε δύο σημεία κατά μήκος της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στη γέφυρα του Εύηνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.
Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν παρατάξει τρακτέρ στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Βόνιτσας.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι αγρότες της Κρήτης που σήμερα το απόγευμα πραγματοποιούν παγκρήτια, παναγροτική συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα και σε τοπικό επίπεδο.
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως εξής:
Κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη:
Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου - Λάρισας και στη συνέχεια:
• είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).
• είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας – Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.
Κατεύθυνση προς Αθήνα:
1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:
• είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
• είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.
3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.
Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:
• Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και
• Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.
Στην Αντιρρίου - Ιωαννίνων
Σε δύο διαφορετικά σημεία απέκλεισαν αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας στις 12:00 το μεσημέρι την εθνική οδό Αντιρρίου- Ιωαννίνων: Στη γέφυρα του Ευήνου, κοντά στην κοινότητα Ευηνοχώρι και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, κοντά στο Αιτωλικό.
Όπως τόνισαν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών, ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αντιρρίου- Ιωαννίνων θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, δηλαδή έως τις 2:00 μμ. μεσημέρι.
Αγρότες της Αιγιάλειας παρέταξαν σήμερα το πρωί τρακτέρ στην εθνική οδό Πατρών- Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, χωρίς όμως να «μπλοκάρουν» την κυκλοφορία των οχημάτων.
Στα μπλόκα των αγροτών σε Αχαΐα και Ηλεία υπάρχουν σταθμευμένα τρακτέρ σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου: στους κόμβους της Κάτω Αχαΐας, Κουρτεσίου, και Μαραθιάς.
Η κατάσταση είναι οριακή και έκρυθμη και οι αγρότες δεν δέχονται τα νέα μέτρα - λαιμητόμο του ασφαλιστικού, κάτι που έχουν διαμηνύσει στους βουλευτές που «κυνηγούν» πια σε κάθε περιοχή της χώρας.
Χαρακτηριστικές οι επιθέσεις στο Κιλκίς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρη Παραστατίδη και στο μπλόκο της Νίκαιας στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο.
Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως δείχνει να μην κάνει πίσω και απειλεί με γενικό κυκλοφοριακό μπλακ άουτ σε όλη την χώρα, σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες. 

pronews