22.1.16

Ποιος είναι ο ηλίθιος τετράτροχε Γερμαναρά;

Ο πανηλίθιος όχι του Ντοστογιέφσκι, αλλά του Δ΄Ράϊχ!

Juan
Επάνω στην κεντρική σκηνή μίας από τις σάλες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται δύο πολυθρόνες μακριά από την τροχήλατη καρέκλα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το θέμα του πάνελ ήταν «Το μέλλον της Ευρώπης», αυτό όμως λίγη σημασία είχε και ο Πρωθυπουργός δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Στην ομιλία του ζήτησε η θεωρία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης να μετουσιωθεί σε πράξη. Άμεση -και πολύ σκληρή- ήταν η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος παράφρασε το προεκλογικό σύνθημα του Μπιλ Κλιντον ο οποίος το 1992 απευθυνόμενος στον αντίπαλό του Μπους έλεγε: «Είναι η οικονομία ηλίθιε». Έτσι και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος τεχνηέντως στην Ευρώπη, αλλά εμμέσως στον Έλληνα πρωθυπουργό, του είπε ξεκάθαρα την άποψή του. Για να γίνει το οτιδήποτε θέλεις το βασικό σου μέλημα πρέπει να «είναι η εφαρμογή ηλίθιε!» των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Η κυβερνητική ενόχληση ήταν προφανώς μεγάλη, όμως το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, τονίζοντας ότι η πρόταση του Γερμανού Υπουργού αφορούσε το σύνολο της Ευρώπης. Δυστυχώς έπεισαν πολύ λίγους και στο twitter το hashtag «Σόιμπλε»εξακοντίστηκε στις πρώτες θέσεις του ελληνικού trend. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργούς συνέχισε με κάθε ευκαιρία να πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με στόχο να ανοίξει φυσικά ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους. 
Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο Bloomberg κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στου Νταβός. Εκεί εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος απ’ ότι το προηγούμενο διάστημα, προβάλλοντας την άποψη ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη. Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του που θέλει την Ελλάδα να αποτελεί μία παγκόσμια οικονομική έκπληξη για το 2016. 
Την αισιοδοξία του πρωθυπουργό για γρήγορη αξιολόγηση δεν συμμερίστηκε όμως η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, που όχι μόνο αρνήθηκε να δεσμευθεί για τον χρόνο άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Ελλάδα, αλλά έριξε και μία γερή σφήνα ως απάντηση στη συνέντευξη Τσακαλώτου της Δευτέρας. Ήταν τότε που ο Υπουργός Οικονομιικών, αναφέρθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην διαρροή που υποβάθμισε το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού στο επίπεδο μίας «γάτας» αντί τις «αγελάδας» που είχαν ζητήσει οι δανειστές. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λοιπόν ζήτησε να ξεκαθαριστεί αν η φερόμενη ως δήλωση στελέχους του ήταν αληθινή ή ήταν φαντασία των δημοσιογράφων. Η απάντηση της Κομισιόν όμως ήταν ιδιαιτέρως αιχμηρή: «Η Ελλάδα ενημερώνει μέσω του Τύπου -εξήγησε η κα. Μπράιτχαρτ- ενώ εμείς διενεργούμε τις διαπραγματεύσεις μέσω επίσημων οδών». 
Στην ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης επικεντρώθηκε χθες και ηStandard & Poor's εξηγώντας στα πλαίσια μίας πανευρωπαϊκής μελέτης, ότι αν υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών, αυτό θα βελτίωνε έντονα την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας, ανεβάζοντάς την στα επίπεδα του Β από το CCC+ που βρίσκεται σήμερα. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως, αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον οίκο αξιολόγησης είναι να μειωθεί η πιθανότητα αθέτησης πληρωμών σε επίπεδα μικρότερα του 50%. 
Την ίδια στιγμή πάντως, τρεις παραγωγικοί φορείς -ο ΣΕΒ, οι Εξαγωγείς και το ΙΟΒΕ- έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της οικονομίας. Σε έρευνα του τοΙΟΒΕ, αποδέχθηκε μεν ότι κάποια στιγμή φέτος κατά το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει ανάκαμψη, προέβλεψε όμως συνολική ύφεση για φέτος που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο -1,5% από  -0,5% που ήταν πέρυσι. 
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μέσω του ενημερωτικού δελτίου του Συνδέσμου ζήτησε να προχωρήσει η αξιολόγηση και οι αποκρατικοποιήσεις χωρίς καθυστερήσεις, ενώ οι εξαγωγείς τόνισαν την ανάγκη να αρθούν το συντομότερο τα Capital Controls τα οποία στο ενδεκάμηνο του 2015 κόστισαν περί τα 4,5 δισ. σε χαμένο τζίρο.
newpost