5.1.16

Διχάζουν οι λίστες



Βαθαίνει η ρήξη στους κόλπους της Δικαιοσύνης μετά τις παραιτήσεις πέντε εκ των εννέα μελών του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αλλά και τη σκληρή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με την οποία κατηγορεί -εμμέσως πλην σαφώς- την ηγεσία της Ένωσης για «κάλυψη» των φοροφυγάδων.


«Σκληρό» παιχνίδι γύρω από τα πρόσωπα που σχετίζονται με τη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία προσπαθούν να παραμείνουν στην αφάνεια, τη στιγμή που η ώρα του... ταμείου δείχνει να πλησιάζειΑιχμή του δόρατος ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή στον νόμο για το Σύμφωνο Συμβίωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία νομιμοποιούνται οι λίστες φοροδιαφυγής, καθώς επιτρέπεται η χρήση και αποδεικτική αξιοποίησή των στοιχείων που περιέχουν. 

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, τάχθηκε ανοιχτά κατά της τροπολογίας αυτής, αμφισβητώντας ακόμη και τη συνταγματικότητα της διάταξης και έκανε λόγο για «εργαλειακή χρησιμοποίηση» της Δικαιοσύνης, αλλά και ασυμβατότητα με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους ως προς τα υπερασπιστικά δικαιώματα κατηγορουμένων. 

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, πέντε μέλη του ΔΣ της Ένωσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους,  επικαλούμενα επισήμως θέματα εσωτερικής λειτουργίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η κίνησή τους αυτή συνδέεται με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που είχε εκδοθεί, ερήμην τους, όπως ισχυρίζονται, καθώς οι ίδιοι διαφωνούσαν με αυτό. Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως οι πέντε εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν την άποψη ότι η ανακοίνωση της Ένωσης μπορεί να αποτελέσει «όπλο» στα χέρια εμπλεκόμενων προσώπων σε λίστες που ελέγχονται.

Οι παραιτηθέντες είναι: ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Πάρις Αδάμης, ο αναπληρωτής γραμματέας κ. Γιώργος Νούλης, ο ταμίας κ. Γιάννης Παναγόπουλος και τα μέλη κυρία Μίνα Σωτηροπούλου και κ. Αντώνης Παπαματθαίου – όλοι τους εισαγγελείς πρώτου βαθμού.

Σύμφωνα πάντως με την άλλη πλευρά, οι παραιτήσεις αναδύουν το «άρωμα» των επερχόμενων εκλογών στην Ένωση, τον επόμενο μήνα. Άλλωστε, όπως αποκαλύπτουν πηγές της Ένωσης Εισαγγελέων, όλα τα μέλη της είχαν ενημερωθεί, ως είθισται για την εν λόγω ανακοίνωση δύο ημέρες πριν τη δημοσίευσή της. 

Η επίμαχη ανακοίνωση πάντως φέρει τις υπογραφές του προέδρου της Ένωσης κ. Κωνσταντίνου Τζαβέλλα και του γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Ζημιανίτη.

Άμεση, ωστόσο, ήταν η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για θέματα διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου,  ο οποίος με δήλωσή του στην ΕΡΤ τη Δευτέρα είχε πει: «Κάποιοι φοβούνται ή θέλουν να συγκαλύψουν κάποιους». 

Προχωρώντας όμως το πρωί ακόμη ένα βήμα,  εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλά με ονόματα ενώ επιφυλάσσεται να δώσει και περισσότερα στοιχεία. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος.

Επίσης, αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή.

Προς το παρόν… αυτά.», τονίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο πως θα υπάρξει και συνέχεια...

Υπεραμυνόμενοι της χθεσινής ανακοίνωσης της Ένωσης Εισαγγελέων, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο γενικός γραμματέας Δημήτριος Ζημιανίτης υποστηρίζουν πως στόχος τους είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσα όμως στα όρια του Συντάγματος και των νόμων. Σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Σε συνέχεια σχολίου του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιου για τη διαφθορά, κ. Δημητρίου Παπαγγελόπουλου που αναφέρεται στο πρόσωπό μας, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

(Α) Ουδέποτε, είτε προσωπικά, είτε μέσω της από 4-1-2016 Ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος δηλώσαμε, άμεσα ή έμμεσα, ότι προκρίνουμε τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος, όπως εσφαλμένα μας αποδίδεται. Αντίθετα, με την επίμαχη Ανακοίνωση δηλώσαμε ρητά την προσήλωσή μας, ως Ελλήνων Εισαγγελέων, στο στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια.

(Β) Η από 4-1-2016 Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος –η οποία υπογράφεται από εμάς, υπό τις ιδιότητές μας ως προέδρου και Γενικού Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντίστοιχα, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Καταστατικού της και, επομένως, όχι προσωπικά- αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015.»

Θέση πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τόνισε πως η συγκεκριμένη τροπολογία δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και κάλεσε τους Εισαγγελείς να εκτελέσουν την αποστολή τους, τονίζοντας πως προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων με την οποία φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα.
 
Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει: «Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. 

Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο- δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. 

Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.

Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει , ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα». 

Στη διαμάχη για τις περίφημες λίστες παρενέβη με δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος, στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων, καυτηρίασε τη ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση τέτοιων αποδεικτικών μέσων σε ορισμένες υποθέσεις αρμοδιότητας του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος και του εισαγγελέα καταπολέμησης της διαφθοράς υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη διάταξη προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με τον δικηγορικό και νομικό κόσμο.

Ο κ. Αλεξανδρής είπε ότι το Δικηγορικό Σώμα, όπως και η Ένωση Εισαγγελέων, παρεμβαίνει σε μείζονα ζητήματα και σε κάθε περίπτωση, όταν προδήλως παραβιάζεται το Σύνταγμα. Πρόσθεσε δε ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι "λάστιχο", ανάλογα με σκοπιμότητες και ευκαιριακές επιλογές του κοινού νομοθέτη επισημαίνοντας πως για τον εντοπισμό όσων έχουν φυγαδέψει παράνομα χρήματα στο εξωτερικό, υπάρχουν ένδικες ενέργειες που προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο κ. Αλεξανδρής σημείωσε ότι το Δικηγορικό σώμα δεν θα αγνοήσει την ρύθμιση αυτή που πάσχει από αοριστία και έλλειμμα συνταγματικότητας και η οποία θα τεθεί ως αντικείμενο συζήτησης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Οι παραιτήσεις και οι λίστες...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα Λαγκάρντ την οποία άλλες χώρες έσπευσαν να αγοράσουν για να αποφέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία τους, για την Ελλάδα δύσκολα μπορεί να απαλλαγεί από το «αμαρτωλό παρελθόν» της, την περίοδο δηλαδή που άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς κανείς να μπει στον… κόπο για να την αξιοποιήσει. 

Τα ηχηρά ονόματα που υποκρύπτει η λίστα Λαγκάρντ φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτελούν ουσιαστικά «τροχοπέδη» για την αξιοποίησή της στη χώρα μας. Μπορεί ο Φαλτσιανί να αποτελεί προστατευόμενο μάρτυρα στη Γαλλία και να έχει παραδώσει πρόσφατα τα στοιχεία που διαθέτει σε Ισπανούς και Ιταλούς εισαγγελείς, για την Ελλάδα όμως συνεχίζει να προκαλεί «προβληματισμό» και «νομικές επιφυλάξεις».

Οι μαζικές παραιτήσεις των μελών του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου και όπως λένε δικαστικοί κύκλοι, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. 

«Χρειαζόταν πολύ κουράγιο στους εισαγγελείς για να προχωρήσουν στην πράξη αυτή», τόνιζε χαρακτηριστικά δικαστική πηγή σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα γεγονός μοναδικό στην ιστορία της Ένωσης Εισαγγελέων. «Σήμερα ξημερώνει μια άλλη ημέρα για την οποία οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα περήφανοι», κατέληγε.

zougla