16.1.16

Ιταλική "επανάσταση"; "Οι Βρυξέλλες δεν θα διοικούν χώρες με τηλεχειριστήριο" λέει ο Ρέντσι



Η Ιταλία και ο πρωθυπουργός της για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα “σηκώνει κεφάλι” και απαντά στις προκλήσεις των Βρυξελλών. Ο Ρέντσι απάντησε με έντονο τρόπο σε δηλώσεις του Γιούνκερ.

Η Ιταλία αξίζει σεβασμό δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, ενώ σημείωσε ότι η σύγκρουση με την Κομισιόν δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας.

«Η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες έλεγχαν την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε», πρόσθεσε ο κ. Ρέντσι απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Τόνισε επίσης ότι «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι».


Ο κ. Ρέντσι αναγνώρισε ότι την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο».
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».


«Η Ευρώπη σε κάποια θέματα πρέπει να αλλάξει» είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Rai Uno.
«O Oμπάμα, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, τα τελευταία χρόνια έφερε και πάλι την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ στην Ευρώπη η λιτότητα προκάλεσε απώλεια θέσεων εργασίας», είπε ο κ. Ρέντσι. Πρόσθεσε ακόμη ότι ναι μεν η Ιταλία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά συγχρόνως η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι «τέλειωσε η περίοδος κατά την οποία έδινε μαθήματα στην Ιταλία και της έλεγε τι μάθημα να διαβάσει».


«Η Ιταλία είναι παρούσα και κάνει αισθητή την παρουσία της αυτή», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ποτέ όσο σήμερα δεν ήταν τόσο σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει μια ενιαία θέση. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό πρέπει να γίνει είναι εκείνος που η Ιταλία υπέδειξε από την πρώτη στιγμή: όχι στην δημαγωγία, αλλά όχι και στην απεριόριστη δήθεν καλοσύνη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ /onalert