27.1.16

Ποιον προωθούν να φυλάξει τα σύνορά μας;

Εάν οι πολιτικοί, δεχτούν να  εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, θα πρέπει να εμποδιστούν από αυτούς που έχουν τη ισχύ και την υποχρέωση να υπερασπιστούν το Σύνταγμα και τη χώρα... ΑΛΕΞ

Λέγεται πως κάθε εξέλιξη, στην ζωή μας, ξεκινάει από ερωτήματα του τύπου "Τι θα γινόταν αν....". Αν αυτό ισχύει, τότε τα μηνύματα που λαμβάνουμε για το θέμα των συνόρων μας θα πρέπει να μας ανησυχούν. Μαζί με το σκοπίμως επαναλαμβανόμενο ως απειλή δίλημμα "μένει η φεύγει η Ελλάδα από την Σένγκεν", έχει αρχίσει να φυτεύεται στον δημόσιο λόγο θέμα ελληνικών συνόρων. Το έναυσμα έδωσε ήδη από το 2012 η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι "τα ελληνικά σύνορα είναι ανοικτά σαν πόρτα αχυρώνα".


Προφανώς από αχυρώνες γνωρίζει καλά, όχι όμως και από θάλασσες. Όμως σίγουρα δεν έχει σχέση με τις γνώσεις της, αλλά με τις πολιτικές που υπηρετεί. Κι εκείνη η δήλωση δεν ήταν καθόλου τυχαία. 
Την θυμήθηκε άλλωστε και ο Έλληνας υπουργός εθνικής άμυνας ο οποίος κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, έθεσε θέμα (ν τη ρύμη του λόγου του) φύλαξης συνόρων μαζί με τους Ευρωπαίους. Είχε χαρακτηριστικά στη χθεσινή εκπομπή του "Κοινωνία Ώρα Mega":

Αν υπήρχε ευρωπαϊκή άμυνα, θα έπρεπε τα τουρκικά αεροσκάφη να αναχαιτίζονται από ευρωπαϊκά αεροπλάνα. Δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να σφυρίζουν αδιάφορα. Ας πάμε να φυλάξουμε μαζί τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Δείτε το σχετικό video με τη δήλωση του κ. Καμμένου



Λίγες ώρες αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι η FRONTEX δεν πολυ-κάνει τη δουλειά της, έθεσε κι αυτός θέμα κοινής φρούρησης των συνόρων μας από Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή! 

Επικαλούμενος το προσφυγικό, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, υποστήριξε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να παρέμβει και να αναλάβει επειγόντως δράση, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις και δεν έχουν ληφθεί μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι επίσης τα σύνορα όλων των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, κανένα κράτος μέλος δεν θα πρέπει να βρεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τα κράτη της ΕΕ να καθυστερήσουν τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής», προσθέτει ο κ. Βέμπερ.

Είναι απορίας άξιον το πώς εννοούν τη "δράση" μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Θα βυθίζει βάρκες προσφύγων; Με ποιον τρόπο θεωρούν ότι θα φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα και από ποιους;

Αναμένουμε με ιδιαίτερη αγωνία το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη να ερμηνεύσει ίσως τις δηλώσεις του προέδρου της ευρωπαϊκής ομάδας στην οποία είναι μέλος το κόμμα του. 

Ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, έχει ήδη από τον Δεκέμβριο στείλει μήνυμα μέσω τουOnalert.gr λέγοντας: "Μην εκχωρήσετε κυριαρxικά δικαιώματα, θα έχουμε περιπέτειες" 

Ας ελπίσουμε ότι θα διαψευστούμε, αλλά οι ενδείξεις ότι "ψήνεται" θέμα φύλαξης ελληνικών συνόρων από άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, με τις όποιες ενδεχόμενες συνέπειες, είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Ας συνεργαστούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για να το αποτρέψουν όσο ακόμα είναι καιρός.


ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ