18.1.16

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών θέτει θέμα "παράνομης ελληνικής κατοχής 17 νησιών στο Αιγαίο" και λέει ότι "Θα απελευθερωθούν"!


Efenpress: Και εμείς λέμε ότι η Μ. Ασία , η Κωνσταντινούπολη ο Πόντος η Β. Κύπρος κ.λ.π., κατέχονται παράνομα και ότι θα ελευθερωθούν. 

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ "ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ" 

Του Λ. Λιγουριώτη
Την βραχονησίδα Ζουράφα στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπως και άλλα 16 ελληνικά νησιά και νησίδες, χαρακτηρίζει εμμέσως "τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή" το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του κόμματος  Demokrat Parti (DP-''Δημοκρατικό Κόμμα '') για το καθεστώς κυριαρχίας των συγκεκριμένων περιοχών και μάλιστα αναρτήθηκε σχετικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ.

"Τα ζητήματα παράνομης ιδιοκτησίας χερσαίων νησιωτικών εκτάσεων στο Αιγαίο τα οποία κατέχονται από την Ελλάδα θα βρουν λύση μέσω του διαλόγου που έχει ξεκινήσει"  (αυτό δεν το καταλάβαμε, ποιου διαλόγου κ. Τσίπρα;) αναφέρεται ως επίσημη θέση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ιστοσελίδα σε σχετική απάντηση του βουλευτών του DP.
Τα 16 νησιά  τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık.
Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία "κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα".
τα 16 νησιά (ιδού και ο χάρτης τους) τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık. 
Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία "κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα"
Στο μεταξύ η εφημερίδα Yeni Çağ σε άρθρο γνώμης του Ahmet Takan στις 16 Ιανουαρίου, που είχε τίτλο "Η Ελλάδα έβαλε στο μάτι ένα ακόμα νησί μας …" αναφέρει αναφορικά με την ελληνική αντίδραση στην πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την Ζουράφα:
"Η Ελλάδα κατέλαβε ...τουρκικά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Κατατεμαχιζόμαστε. Η Ελλάδα προετοιμάζεται να καταλάβει την τουρκική νήσο Ζουράφα (Ζürafa).Το νησί Ζουράφα, ανήκει (sic) στην Τουρκική Δημοκρατία. Πρόκειται για νησί στο μέγεθος της Χάλκης, που βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Γεωγραφικά, η Ζουράφα βρίσκεται 5.5 μίλια (sic) δυτικά ανατολικά της Σαμοθράκης, μεταξύ του δήμου Ενέζ (Εnez) της Ανδριανούπολης και της Ίμβρου''.
Mετά της βραχονησίδας που έχει πάνω της φάρο του Πολεμικού Ναυτικού και γεωγραφικό βάθρο: ''Στην επίσημη ιστοσελίδα του, το ελληνικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, ανέφερε ότι «Ένα τουρκικό ελικόπτερο S-70 (Skorsky), την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 10.40΄, εκτέλεσε πτήση 600 πόδια πάνω από τη νήσο Ζουράφα». Στην ανακοίνωση δε,συνεχίζει, αναφέρεται ότι το έπραξε «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».    Η ανάρτηση στα αγγλικά του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είχε τίτλο «Turkish Helicopter Overflight» και στην εικόνα του άρθρου υπήρχε το έμβλημα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας τη στιγμή που ο όρος “overflight” χρησιμοποιείται για τις πτήσεις που εκτελούνται πάνω από τα εδάφη μίας χώρας''.
Και αμέσως μετά αναφέρει: ''Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας με τον τίτλο «Turkish Helicopter Overflight» που χρησιμοποίησε στην ανάρτηση, επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι το τουρκικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τη Ζουράφα είναι σα να πέταξε πάνω από ελληνικό έδαφος''. Για να συνεχίζει την προβοκάτσια :'' Παρόλο που η πτήση ενός τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τουρκικό νησί είναι ό,τι πιο φυσικό, το ότι το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας το αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του και με αυτό τον τίτλο, εγείρει κάποια ερωτήματα''. 
 Και συνεχίζει: "Η Ελλάδα κατέλαβε και προσάρτησε 16 νησιά και μία βραχονησίδα. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο δεν έλαβε κανένα μέτρο για τα ελληνικά ελικόπτερα που παραβίασαν επί ώρες τον εναέριο χώρο μας στις 21 Αυγούστου 2015, στις 8 Δεκεμβρίου 2015 και στις 23 Δεκεμβρίου 1015, ούτε δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του τις παραβιάσεις. Το ελληνικό Γενικό Επιτελείο, στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, εμπόδισε τουρκικά αεροσκάφη να πετάξουν πάνω από το νησί μας, το Φαρμακονήσι, και το δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του. Το ίδιο κάνει και τώρα δημοσιεύοντας την πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από την τουρκική νήσο Ζουράφα. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνοντας υπόψη τις βραχονησίδες και τα νησιά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν πρέπει να δώσουν ποτέ την ευκαιρία σε μία νέα κατάκτηση", κλείνει τις σχετικές αναφορές το δημοσίευμα.
Επίσης αναφέρεται στην επίσκεψη του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στις 6 Αυγούστου,σε ελληνικά νησιά: "Ο Έλληνας Υπουργός, επιθεώρησε τα νησιά μας, τα οποία κατέλαβαν χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα». Και συνέχιζε, αναφερόμενη στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, Καλόλημνο κλπ ελληνικά νησιά, ότι βρισκεται σε αυτά τα 16 νησια  ακόμα ελληνικός Στρατός και κυματίζει ελληνική σημαία, ενώ αυτά βρίσκονται (sic) εντός των συνόρων των νομών της Σμύρνης, του Αιδινίου, και των Μούγλων..."
Το τελευταίο δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  Yeni Çağ συνοδεύεται από δύο εικόνες :  
Η πάνω εικόνα έχει τίτλο «Η γεωγραφική θέση της Ζουράφα» και η εφημερίδα έχει βάλει πάνω της την τουρκική σημαία! Η άλλη ειναι από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ.
pronews