7.12.15

Το παρασκήνιο της φωτογραφίας με τον Ρώσο χειριστή του MANPAD που αποκάλυψε το pronews.gr: Περίμεναν τρομοκρατική επίθεση από αέρος οι Ρώσοι στον Βόσπορο (vid, φωτο)


ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠ.ΕΞ  (!)
του Βασίλη Καπούλα
Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου στα ρωσικά πλοία μελετά η Αγκυρα σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ.Τσβούσογλου, μετά την δημοσιοποίηση της φωτό με τον Ρώσο πεζοναύτη του ρωσικού αποβατικού πλοίου "Caesar Kunikov", που απεικονίζεται να είναι στην γέφυρα του πλοίου σε ετοιμότητα για βολή φορητού αντιαεροπορικού πυραύλου SA-16 (9K32 Strela-2), ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Μεταφορών μαζί με απόστρατους ναυάρχους υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δικαιούται να κλείσει τα Στενά καθώς η Ρωσία παραβίασε τη Συνθήκη του Μοντρέ!
 
Φυσικά, ο συγκεκριμένος απλά προστάτευε το πλοίο σπό ασύμμετρη επίθεση από αέρος, καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες ότι ισλαμιστές τρομοκράτες θα απογειώνονταν με ελαφρό αεροσκάφος από τουρκικό αεροδρόμιο και θα  έπεφταν επάνω σε ρωσικό αποβατικό που θα κατευθυνόταν προς την Συρία μέσα στα Στενά!
 
Οπως αναφέρουν πληροφορίες από την Μόσχα, σε κάθε πλοίο υπήρχαν τέσσερις χειριστές MANPAD την ώρα που περνούν τα πλοία από τα Στενά που κάλυπταν τα τέσσερα σημεία του ιρίζοντα, έτοιμοι να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση από αέρος!
 
Αλλά η ένταση δεν σταματά: Σήμερα όπως θα δείτε στο βίντεο παρακάτω ρωσικό πλοίο ήρθε αντιμέτωπο με τουρκικό κατά τη διέλευση τους από τα Στενά ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ προειδοποίησε την Τουρκία ότι το τελεσίγραφο απόσυρσης των Τούρκων στρατιωτών λήγει αύριο Τρίτη...
 
Το ρωσικό αποβατικό "Caesar Kunikov", κλάσης Ropuch-1 διαθέτει οκτώ εκτοξευτές 9K32 Strela-2 για εγγύς αντιαεροπορική προστασία, 44 εκτοξευτές ρουκετών και δύο δίδυμα πυροβόλα των 57mm οπότε όλοι στην Τουρκία αναρωτιούνται προς τι ο συμβολισμός του Ρώσου πεζοναύτη με το MANPAD (δείτε σχετικά εδώ).
 
"Ρώσος στρατιώτης κρατούσε φορητό αντιαεροπορικό σύστημα MANPAD  τη στιγμή που το ρωσικό αποβατικό πλοίο περνούσε το Βόσπορο πράγμα το οποίο συνιστά πράξη παραβίασης της Συνθήκης του Μοντρέείπε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Ναυτιλίας Binali Yıldırım.
 
Ο Β.Yıldırım δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ότι το συμβάν αυτό αποτελεί μια ανοιχτή και ξεκάθαρη πρόκληση και μια παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 και η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση ανοιχτών απειλών και προκλήσεων.
 
Ο Yıldırım πρόσθεσε ότι ολα τα εμπορικά πλοία απολαμβάνουν ελευθερία ναυσιπλοίας στο Βόσπορο όσο η στάση τους και η συμπεριφορά τους δεν απειλεί την Τουρκία.
 
"Ο Ρώσος ναύτης που κρατούσε MANPAD ενώ το ρωσικό πλοίο περνούσε από το Βόσπορο συνιστά πρόκληση" είπε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
 
"Αν αντιληφτούμε μια απειλητική κατάσταση τότε θα δώσουμε την αναγκαία απάντηση. Η Τουρκία έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη του Μοντρέ κανονικά για πάνω από 80 χρόνια".
 
Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. είπε πως είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση "Θέλουμε η Ρωσία να τις εγκαταλείψει" και ανακοίνωσε πως πάρθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και πρωτοβουλίες (διάβημα)...
 
Αν η Ρωσία κλιμακώσει και απειλήσει ακόμη και λεκτικά την Τουρκία τότε η τελευταία μπορεί να εφαρμόσει τα Άρθρα 20 ή 21 της Συνθήκης και αμέσως να μπλοκάρει όλα τα ρωσικά στρατιωτικά πλοία από τα Στενά...
 
Ταυτόχρονα οι απόστρατοι ναύαρχοι Nusret Güner, Cem Gürdeniz καθώς και ο Τούρκος ειδικός στρατηγικός αναλυτής, καθηγητής Nejat Tarakçı, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δικαιούται να κλείσει τα Στενά και να απαγορεύσει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο.
 
Στην ίδια γραμμή και ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Yörük İşık, ο οποίος μιλώντας στην Milliyet υποστήριξε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η Τουρκία φωτογραφίζει κάθε λεπτό την διέλευση των ρωσικών πολεμικών από τον Βόσπορο και πρώτη φορά φωτογραφήθηκε ένα τέτοιο προκλητικό γεγονός, που ουσιαστικά καταργεί την συνθήκη του Μοντρέ για την ελεύθερη διέλευση των ρωσικών πλοίων από τα Στενά.
 
Tαυτόχρονα, στο μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουρκία με την εισβολή της στο Ιράκ απάντησε σήμερα ότι έχει καθήκον να προστατεύσει τους στρατιώτες της γύρω από το ISIS και επανέλαβε ότι βρίσκονται εκεί για εκπαιδευτική αποστολή συνεπώς δεν υπάρχει λόγος αποχώρησης όσων έχουν σταλεί.
 
"Είναι καθήκον μας να παρέχουμε ασφάλεια στους στρατιώτες μας που παρέχουν με τη σειρά τους εκπαίδευση εκεί" είπε ο Çavuşoğlu σε συνέντευξη του στο Kanal 24.
 
"Όλοι έχουν πάει στο Ιράκ... Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος... Παρέχουμε εκπαίδευση, εξοπλισμό και συμβουλευτική υποστήριξη, η παρουσία μας δεν είναι μυστική" πρόσθεσε.
 
"Η Τουρκία έχει μεγάλες διαφορές με το Ιράν σε ό,τι αφορά τη Συρία και οι πολιτικές της Τεχεράνης δημιουργούν κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή" ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου.
 
Χτες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια δήλωση του τόνισε πως πρόκειται για αλλαγή....φρουράς ρουτίνας!
 
Πάντως σε μια περίεργη επίσκεψη ο πρόεδρος των Κούρδων Massoud Barzani θα επισκεφτεί την Τουρκία...
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ibrahim al-Jaafari, προειδοποίησε εκ νέου την Τουρκία ότι το τελεσίγραφο απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το βόρειο Ιράκ λήγει την Τρίτη...
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink

pronews