10.12.15

"Η Τουρκία δίνει πυρομαχικα και εκρηκτικά στο Ισλαμικό Κράτος"! Δημοσίευμα των Financial Times


Οι κατηγορίες για συνεργασία της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος διευρύνονται και η κατάσταση περιπλέκεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Άγκυρα εκτός από το λαθρεμπόριο πετρελαίου δίνει στους τζιχαντιστές εκρηκτικά και πυρομαχικά! Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου δεν μπορούν να συνεχίσουν να …σφυράνε αδιάφορα,ούτε βέβαια οι Ευρωπαίοι να κάνουν ότι δεν ακούν!

Σύμφωνα με τους Financial Times τα πυρομαχικά και τα εκρηκτικά διακινούνται από την συνοριακή πόλη Αζάζ. Με το κλείσιμο των συνόρων από τους Κούρδους της Συρίας η προμήθεια δεν τόσο εύκολη για το ΙΚ το οποίο τα προμηθεύεται σε αυξημένες τιμές.
«Τα όπλα και τα εκρηκτικά διακινούνται μέσω ορισμένων διαδρόμων. Ο μεγαλύτερος διάδρομος διακίνησης είναι μέσω Τουρκίας. Ανακαλύφθηκε πως ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγοράζουν εκρηκτικά και τα μεταπωλούν σε πελάτες οι οποίο κρυφά τα περνούν από τα σύνορα», αναφέρει ο δημοσιογράφος των FT Αχμέτ Μιντί.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει άμεση εμπλοκή του Ερντογάν στο λαθρεμπόριο εκρηκτικών. Επίσης το ΙΚ προμηθεύεται, σε μεγάλες ποσότητες, ηλεκτρονικά απάρτια για την κατασκευή βομβών, αλλά και πρώτες ύλες κατασκευής εκρηκτικών, όπως χημικά λιπάσματα και άλλα χημικά.

«Οι χώρες του Κόλπου, υποστηρικτές του ΙΚ στέλνουν όπλα στις αγαπημένες τους οργανώσεις μέσω των τουρκικών συνόρων», αναφέρουν οι Financial Times.
Το 2014 ανακαλύφθηκε πως η βασική χρηματοδότηση του ΙΚ προερχόταν από «χορηγούς» στο Κατάρ, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει επιβάλει κυρώσεις κατά συγκεκριμένων ατόμων στο Κατάρ για τη χρηματοδότηση των παρακλαδιών της αλ Κάιντα στην Συρία, αλλά η προσπάθεια να χαρακτηριστεί το Κατάρ ως χώρα που υποστηρίζει την τρομοκρατία δεν ευοδώθηκε.
 
onalert