7.12.15

Η Γαλλία δείχνει το δρόμο στην Ελλάδα: Δεξιά και κεντροδεξιά "σάρωσαν" στις εκλογές


Η 35ΕΤΗΣ ΣΧΕΣΗ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 

“Σάρωσε” το δεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, ανοίγοντας, όπως φαίνεται, ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη χώρα, αλλά και δείχνοντας το δρόμο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα. Και γιατί το λέμε αυτό; Γιατί η Ελλάδα κατά ένα περίεργο τρόπο ακολουθεί πολιτικά τη Γαλλία.

Εξάλλου, ο λόγος για τον οποία η δεξιά ανέβηκε θεαματικά στη Γαλλία είναι το μεταναστευτικό και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου. Στη χώρα μας μπορεί να μην έχει εκδηλωθεί τρομοκρατική επίθεση που να συνδέεται με τζιχαντιστές, αλλά το γεγονός ότι μέσω της Ελλάδας περνούν ή μπορεί και να μένουν πολλοί τζιχαντιστές είναι αναμφισβήτητο.
Σε εκείνο δε που δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι πώς η Ελλάδα δέχεται ένα τσουνάμι προσφύγων και λαθρομεταναστών μη διαχειρίσιμο πλέον. Και κακά τα ψέματα, σε αυτό βοήθησε και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στη λογική των “ανοιχτών συνόρων”. Τώρα κινδυνεύουμε να γίνουμε “αποθήκη” μεταναστών, αφού παντού γύρο μας υψώνονται συρματοπλέγματα.
Στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν κέρδισε 6 από τις 13 περιφέρειες. Με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων το Εθνικό Μέτωπο συγκεντρώνει κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6% όταν πριν από πέντε χρόνια, στις εκλογές του 2010, είχε συγκεντρώσει μόλις το 11%.
Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη θέση οι Σοσιαλιστές του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, παρά την άνοδο της δημοτικότητας του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Σε δύο μάλιστα περιφέρειες το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους υποψηφίους του από τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για να συμβάλει στη συγκρότηση ενός "ρεπουμπλικανικού φράγματος", που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Πρόκειται για τις περιφέρειες του Νορ-Πα-ντε-Καλέ-Πικαρδία (Nord-Pas-de-Calais-Picardie) και Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή (Provence-Alpes-Cote d' Azur, PACA).
Στις δύο αυτές περιφέρειες επικεφαλής των ψηφοδελτίων του Εθνικού Μετώπου είναι η ηγέτης του Μαρίν Λεπέν και η ανιψιά της και εγγονή του ιδρυτή του κόμματος Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ακροδεξιό κόμμα εξασφάλισε κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας ποσοστά που υπερβαίνουν το 40% των ψήφων στις δύο αυτές περιφέρειες.
Νωρίτερα και αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών προβλέψεων, ο Νικολά Σαρκοζί και ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με τη γαλλική αριστερά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών για τη συγκρότηση κοινού μετώπου κατά της δεξιάς. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε "ένωσης" ή απόσυρσης" ψηφοδελτίων του κόμματός του.
Η νίκη του κόμματος της Μαρίν Λεπέν τι δείχνει; Πως οι Γάλλοι έβαλαν στην άκρη το πρόβλημα της ανεργίας και έθεσαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα ως πρώτο και κυρίαρχο αυτό της ασφάλειας. Και η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου θεωρούν πώς μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα απ' όλους.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που έχει απήχηση και στην Ελλάδα, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πώς κατά ένα περίεργο τρόπο η χώρα μας ακολουθεί πολιτικά τη Γαλλία. Θυμίζουμε τον Ζισκάρ ντ' Εστεν και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Φρανσουά Μιτεράν και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Νικολά Σαρκοζί και τον Κώστα Καραμανλή, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η νίκη της Μαρίν Λεπέν μπορεί να σημάνει στην Ελλάδα μία ενίσχυση της μεγάλης δεξιάς παράταξης που είναι σήμερα σπασμένη στα τρία (ΝΔ, Λαικός Σύνδεσμος και ΑΝΕΛ) και συσπείρωση όλου του κόσμου και των ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από την κάλπη και δεν ξαναψήφισαν.
Να σημειωθεί πώς ένα μεγάλο ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές και του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν μετακομίσει στο Ποτάμι. Ειδικά η ΝΔ, ο βασικός εκφραστής της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα, μεταξύ 2007 και 2012, μέσα σε μία πενταετία, έφτασε να έχει απωλέσει μέχρι και 60% των ψήφων: Από το 41,5% των εκλογών του 2007 στο 18,95% των εκλογών του Μαΐου του 2012!
Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία δείχνει να φυσάει δεξιός άνεμος στην Ευρώπη, ιδίως μετά τις πρωτοφανείς εξελίξεις στο θέμα των προσφύγων και της διαχείρισης του προβλήματος των τζιχαντιστών. 
Το αν αυτός ο άνεμος θα φτάσει στην Ελλάδα και σε τι βαθμό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το αν και πώς θα ολοκληρωθεί η εσωκομματική εκλογική διαδικασία στη ΝΔ και ποιον θα επιλέξουν για αρχηγό οι ψηφοφόροι.
Μία νίκη του “καθαρού" δεξιού Απόστολου Τζιτζικώστα θα ενισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και μέχρι στιγμής, ο άνεμος που φυσάει για τον Μακεδόνα πολιτικό, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είναι ούριος...
pronews