13.12.15

Ο Ιερώνυμος αποκάλυψε την ατάκα του Τσίπρα για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους


Για το προσφυγικό, τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τα σύγχρονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο «Mega Σαββατοκύριακο».
Για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας είπε: «Όταν λέμε ότι βοηθάει η Εκκλησία, είναι ότι όλοι βοηθάμε και το θαύμα και το μήνυμα της αισιοδοξίας που πήραμε από αυτή την κρίση είναι ότι αυτός ο λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα χάσαμε. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλά τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί», εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για τη προσφυγική κρίση και για τη μεγάλη ροή προσφύγων στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικά τόνισε: «Γιατί έφυγαν; Γιατί τους βομβαρδίσαμε εμείς. Η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε. Τους έβγαλε από τα σπίτια τους, τους δημιούργησε αυτό το ρεύμα. Αυτοί έρχονται προς τα εδώ, πνίγονται στη θάλασσα, εμείς τους υποδεχόμαστε και τώρα πάνε προς την Ευρώπη και βλέπουν τους πασσάλους που βάζουν για να μην περάσουν. Οι ένοχοι δεν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Ή θα τους αποκλείσουν και θα επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα;».
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Αν και χαρακτήρισε δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις, τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στο θέμα και πρόσθεσε:
“Κάτω από το σημερινό καθεστώς θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός”.
Ερωτηθείς για την καλή του σχέση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, παρά τις όσες διαφορές που μπορεί να τους χωρίζουν, είπε πως τον τίμησε με την γνωριμία του προτού γίνει πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι μπορεί να κουβεντιάσει καλά μαζί του.
Για τα περί κόντρας Εκκλησίας-Κράτους είπε πως δεν έχει νόημα να «τροφοδοντούνται» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με τον Πρωθυπουργό σχετικά με ένα σκίτσο που δώρισαν στον Αρχιεπίσκοπο για τον διαχωρισμό των δύο πλευρών.
Ο Μακαριότατος ζήτησε τη γνώμη του κ. Τσίπρα για το σκίτσο και έλαβε την εξής απάντηση: «Μακαριότατε μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει Κράτος».
Για το θέμα της καύσης νεκρών και τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στην Αθήνα ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε πως είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την καύση, ωστόσο αυτό αντίκειται στα πιστεύω της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ως εκ τούτου τα αποτεφρωτήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εντός των κοιμητηρίων.
Για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως το θέμα ίσως δεν θα έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο και να γίνει νόμος λέγοντας:
«Ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο; Πρέπει να πάει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους;».

http://ysterografa.gr/