8.12.15

Ο Κασουλίδης ανοίγει την πόρτα στη Μόσχα; Βρισκόμαστε σε διάλογο για διευκολύνσεις, λέει


Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Λευκωσία 2 Δεκεμβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Όπως κατ` επανάληψη έχουμε δηλώσει, διεξάγεται διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ρωσίας για θέματα διευκολύνσεων για ανθρωπιστικούς σκοπούς και σκοπούς έκτακτης ανάγκης, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “πρόκειται για συμφωνία εκκένωσης Ρώσων πολιτών από το χώρο της Μέσης Ανατολής και για άλλες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως προβλέπει το διεθνές Δίκαιο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση της Γαλλίας. Γαλλία και Γερμανία έχουν επιπροσθέτως διευκολύνσεις που δόθηκαν από καιρό για τη συμμετοχή των χωρών αυτών για την UNIFIL, δηλαδή την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο”.
Ερωτηθείς εάν θα δοθούν αυτές οι διευκολύνσεις και στη Ρωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είμαστε, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο, υποχρεωμένοι να τους τις δώσουμε. Αν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων κλπ, βεβαίως θα δώσουμε τις διευκολύνσεις”.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να παραχωρήσει σε οποιαδήποτε χώρα διευκολύνσεις για σκοπούς επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι “κοιτάξτε, και η Γαλλία, οι διευκολύνσεις που ζήτησε είναι στην επιστροφή αεροπλάνων από επιχειρήσεις αν βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να μπορούν να κατεβούν στα αεροδρόμια της Κύπρου”.
Σε άλλη ερώτηση αν αυτές οι διευκολύνσεις θα παραχωρηθούν και σε άλλες χώρες, είπε ότι “το διεθνές Δίκαιο επιβάλλει να δοθούν σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και υπάρχει συμφωνία, αφού τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας θα συμφωνηθεί και με τη Μόσχα”.