9.12.15

Κίνα: Ανταλλαγή κατασκόπων με την Ταϊβάν και καλό κλίμα


Η Ταϊβάν αποκάλυψε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, αντάλλαξε κατασκόπους με την Κίνα, σε μια ενέργεια δηλωτική του θετικού κλίματος που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, αμέσως μετά την ιστορική σύνοδο κατά την οποία συναντήθηκαν οι πρόεδροι των δυο πλευρών.
Η ανταλλαγή πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, λίγο πριν τις 7 Νοεμβρίου που συναντήθηκαν οι δυο ηγέτες, ο Κινέζος Ξι Ζινπίνγκ και ο Ταϊβανέζος Μα Γινγκ Τζέου, η πρώτη συνάντηση από το 1949 που χωρίστηκαν Κίνα και Ταϊβάν (εθνικιστική Κίνα τότε), στο τέλος του εμφυλίου πολέμου.
Το Πεκίνο άφησε ελεύθερο τον Chu Kung-hsun και τον Hsu Chang-kuo, τους πλέον υψηλόβαθμους κατασκόπους που φυλακίστηκαν μετά τη σύλληψή τους το 2006. Σε αντάλλαγμα παρέλαβαν τον Κινέζο διπλό πράκτορα Li Zhihhao, ο οποίος είχε φυλακιστεί προ 16 ετών με την κατηγορία της κατασκοπείας.
Παράλληλα, πληροφορίες που έρχονται στην επιφάνεια αναφέρουν, ότι το 2013 οι δυο πλευρές διεξήγαγαν συνομιλίες στη ΝΑ Ασία για το θέμα των φυλακισμένων πρακτόρων, οι οποίες όμως κατέρρευσαν όταν η Ταϊβάν ζήτησε την ελευθέρωση των δύο πρακτόρων που πλέον είναι ελεύθεροι…
Τα εκατέρωθεν περιστατικά κατασκοπείας δεν είναι και λίγα, στα οποία εμπλέκονται ακόμα και ανώτατοι στρατιωτικοί, με αποκορύφωμα την περίπτωση του Ταϊβανέζου στρατηγού των χερσαίων δυνάμεων που υπηρετούσε στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της νήσου, ο οποίος καταδικάστηκε το 2011 για τη διενέργεια κατασκοπείας επ’ ωφελεία της Κίνας, στρατολογώντας αξιωματικούς…

defence-point