16.12.15

Νέο καθεστώς για τις αντικειμενικές αξίες


του Κώστα Ιερίδη

Στην άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, και μάλιστα αναδρομικά από την 21η Μαΐου του 2015, θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 


Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το χάσμα μεταξύ των τιμών που προσδιορίζει η εφορία και αυτών στις οποίες κοστολογείται το ακίνητο από τον υποψήφιο αγοραστή είναι τεράστιοΠλέον, η αγορά προσδοκά τις κινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, που σε πρώτη φάση αναμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία επιβάλλει άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τα δεδομένα και τις εμπορικές τιμές του 2015.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το χάσμα μεταξύ των τιμών που προσδιορίζει η εφορία και αυτών στις οποίες κοστολογείται το ακίνητο από τον υποψήφιο αγοραστή είναι τεράστιο. 

Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος για τον οποίο 13 φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών. 

Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στη φοροδοτική τους ικανότητα.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 -και για ορισμένες περιοχές το 2010- και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής τιμής είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν πλασματικούς φόρους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατοικίες στη Φιλοθέη, με ζητούμενη τιμή 4.000-5.000 ευρώ/τ.μ., η αντικειμενική φτάνει έως τα 8.000 ευρώ/τ.μ. 

Στον Λαιμό Βουλιαγμένης, όπου η ανώτατη αντικειμενική είναι 8.800 ευρώ/τ.μ., οι παλαιότερης κατασκευής κατοικίες αλλάζουν χέρια σε αξίες από 3.000 έως 5.000 ευρώ/τ.μ. ή και χαμηλότερα, ανάλογα με το είδος και την περιοχή. 

Στη Γλυφάδα η αντικειμενική διαμορφώνεται στα 3.075 ευρώ, ενώ η ζητούμενη τιμή των σπιτιών είναι 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης η εφορία προσδιορίζει, κατά μέσο όρο, την τιμή των ακινήτων στα 2.525 ευρώ/τ.μ., αλλά οι εμπορικές δεν ξεπερνούν τα 1.700 ευρώ. 

Τέλος, νεόδμητο διαμέρισμα στον Λυκαβηττό, σε μικρή απόσταση από τον Περιφερειακό, 105 τ.μ., δ΄ ορόφου, με υπόγεια θέση στάθμευσης, πωλήθηκε έναντι 1.800 ευρώ/τ.μ., αν και έχει αντικειμενική 2.646 ευρώ/τ.μ.

Πάντως, η αναπροσαρμογή τους εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε «τρύπα», καθώς τα προσδοκώμενα μέσω του ΕΝΦΙΑ έσοδα θα είναι πολύ μικρότερα.

zougla