18.12.15

Τουρκική φρεγάτα επιχείρησε να εμβολίσει κυπριακό ερευνητικό σκάφος εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Στην Κύπρο κάνουν τον "μάγκα".Λίγες είναι οι μέρες τους.JUAN

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ ΒΑΖΕΙ "ΦΩΤΙΑ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ  


Τουρκική φρεγάτα περενόχλησε το υπο κυπριακή σημαία και κυπριακής ιδιοκτησίας ερευνητικό σκάφος "Flying Enterprises" το οποίο έπλεε 30 ναυτικά μίλια νότια της Πάφου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για μία σαφώς εχθρική ενέργεια με την οποία η Άγκυρα δείχνει εκ νέου τις προθέσεις της. 

Το περιστατικό συνέβη στο ύψος των Κουκλιών, με τον κυβερνήτη της φρεγάτας να απαιτεί την άμεση απομάκρυνση του σκάφους από την περιοχή, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πώς αποφεύχθηκε εμβολισμός του ερευνητικού πλοίου την τελευταία στιγμή και χάριν των προσπαθειών του κυβερνήτη του «Flying Enterprises».  
Ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας μάλιστα υπέδειξε προς το καπετάνιο του κυπριακού σκάφους, ότι για να επανέλθει στην περιοχή οφείλει να ζητήσει άδεια από τις τουρκικές Αρχές. Κι αυτό τη στιγμή που η περιοχή στην οποία έλαβε χώρα η παράνομη και προκλητική ενέργεια των Τούρκων βρίσκεται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με το συμβάν να σημειώνεται στα όρια των τεμαχίων «1» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ.
Επίσης, πρέπει να επισημάνουμε ότι το «Flying Enterprises» έχει ως πλήρωμα ως επί το πλείστον Αμερικανούς υπηκόους, έχει ναυλωθεί από αμερικανική εταιρεία και πραγματοποιεί βυθομετρήσεις και χαρτογράφηση του βυθού για σκοπούς μελλοντικής πόντισης καλωδίων οπτικών ινών.
Σημειώνεται ότι για την παραπάνω δραστηριότητα έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες από τις κυπριακές Αρχές.
Ο κυβερνήτης του σκάφους που ανήκει στην EDT Offshore με βάση το λιμάνι Λεμεσού, προχώρησε σε άμεση ενημέρωση για το συμβάν που έλαβε χώρα χθές το μεσημέρι, λαμβάνοντας από την εταιρεία εντολή όπως συνεχίσει κανονικώς την πορεία του και τις εργασίες, κάτι το οποίο και έπραξε πλήρωμα και καπετάνιος. 
Ωστόσο, η τουρκική φρεγάτα συνέχισε να εποπτεύει το κυπριακό σκάφος από πολύ μικρή απόσταση. Το «Flying Enterprises» ήδη βρισκόταν εν πλω επί διήμερο στην περιοχή. Για το περιστιατικό ενημερώθηκε το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό με την σειρά του προχώρησε σε άμεση ενημέρωση των ΗΠΑ διά της διπλωματικής οδού.
Είναι προφανές πώς η Τουρκία που τρώει τα χαστούκια μετά το άλλο μπορεί να προκαλέσει "θερμό επεισόδιο" είτε στο Αιγαίο είτε εντός της Κυπριακής ΟΑΖ προκειμένου να εξάγει την κρίση στο εσωτερικό της που προκαλείται τόσο από τις κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της η Ρωσία όσο και τα χτυπήματα ποτ δέχεται από τους Κούρδους και την απαξίωση από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ
pronews