4.12.15

Βόζεμπεργκ: Εξέφρασε όσα θέλει να πει στην ΕΕ ο μέσος πολίτης


Ιδιαίτερα επικριτική για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και στο προσφυγικό εμφανίστηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε ερώτηση της στην ολομέλεια του σώματος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (http://www.amna.gr)

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής υπήρξε ιδιαίτερα επιθετική, τονίζοντας ότι στην Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ελήφθησαν μία σειρά ευνοϊκών αποφάσεων για τα συμφέροντα της Τουρκίας, χωρίς η τελευταία να παρέχει τα εχέγγυα ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, προκειμένου να συνδράμει στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ επανέλαβε ότι η Τουρκία συστηματικά δεν τηρεί τις Συμφωνίες Επανεισδοχής μεταναστών, που έχει υπογράψει με την ΕΕ και την Ελλάδα, και ανέχεται την ανεξέλεγκτη δράση στο έδαφός της των εγκληματικών δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να διοχετεύονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Παράλληλα, συνεχίζει τις προκλητικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, καταπατά το διεθνές δίκαιο και δεν σημειώνει πρόοδο ως προς τις δεσμεύσεις της για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ θέλησε να ενημερωθεί από την Επιτροπή, εάν η στάση της Τουρκίας εγγυάται και προάγει τη συνεργασία της με την Ελλάδα και την ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού. Περαιτέρω, έθεσε το ερώτημα, για ποιό λόγο η ΕΕ αρνείται να πιέσει την Τουρκία σε θεσμικό επίπεδο για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων στα παράλια της (hotspots), στο πλαίσιο ανάληψης περισσότερων υποχρεώσεων από την τουρκική κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού και την πρόληψη απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.
Κλείνοντας την παρέμβασή της η Ελίζα Βόζεμπεργκ τόνισε: “Είναι αδιανόητο να παρέχουμε στην Τουρκία ανταλλάγματα, για να πράξει τα αυτονόητα.”

defence-point.gr