25.12.15

Η Λιβύη αιτήθηκε την στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας κατά των ισλαμιστών: "Είναι οι μόνοι που τους πολεμούν με σοβαρό τρόπο"


ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟ 2011 ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ "ΚΑΣΤΑΝΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ - ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ; 

Tην στρατιωτική βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε ο αρχηγός των λιβυκών ΕΔ Στρατηγός Khalifa Hafter ο οποίος τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με την Μόσχα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, βλέποντας τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ρωσικής επέμβασης στην Συρία όπου οι ισλαμιστικές οργανώσεις χάνουν συνεχώς έδαφος.   "Καλωσορίζουμε την βοήθεια της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" είπε ο Hafter στους δημοσιογράφους στην πόλη Marj, στην βορειοανατολική Λιβύη. 

  Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε ρωσικό σχέδιο επέμβασης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στην Λιβύη, και η Τρίπολη θα συνεργαστεί πλήρως με την Μόσχα και πρόσθεσε ότι "οι Ρώσοι είναι σοβαροί στην μάχη κατά των τρομοκρατών" αφήνοντας σοβαρές αιχμές για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι σκοπίμως δεν πολεμούν τους ισλαμιστές βάση σοβαρού σχεδίου. 
  Η Λιβύη έχει χωριστεί αυτή τη στιγμή από δύο αντίπαλες κκυβερνήσεις, οι οποίες και οι δύο στηρίζονται από πολέμαρχους και φύλαρχους, οι οποίοι κυριαρχούν στην λιβυκή σκηνή μετά την δολοφονία του μακαρίτη συνταγματάρχη Muammar Gaddafi το 2011.   Η πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη ελέγχεται από μια φατρία γνωστή ως General National Congress, η οποία έχει ως ένοπλη φράξια μια ομάδα που ονομάζεται η "Αυγή της Λιβύης" και κατέλαβε την πρωτεύουα το τελευταίο καλοκαίρι.  
 Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Abdullah al-Thinni έχει την βάση της στην ανατολική πόλη Bayda και το εκλεγμένο κοινοβούλιό της έχει μετακομίσει από την Τρίπολη στo ιστορικό Tobruk.  
 Τη Πέμπτη όμως οι αντίπαλες πολιτικές φράξιες υπέγραψαν συμφωνία για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κατόπιν πιέσεων της Διεθνούς Κοινότητας, καθώς η μεταξυ τους διαμάχη επέτρεψε σε χιλιάδες τζιχαντιστές να μεταβούν από την Λιβύη στην Συρία με οπλισμό του λιβυκού Στρατού και να ενταχθούν στο εγκληματικό ISIS.  
 H αδυναμία των δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων επέτρεψε στο τοπικό παρακλάδι του Daesh (ISIL/ISIS) να καταλάβει εξ'ολοκλήρου την παλιά ελληνιστική μεσογειακή πόλη της Σίρτης στην οποία τώρα έχει και την βάση του.  
 Από εκεί μάλιστα διεξάγει και λαθρεμπόριο πετρελαίου με το οποίο χρηματοδοτεί και το λιβυκό "παράρτημα" αλλά και το μητρικό ISIS σε Συρία-Ιράκ. 
  Ο Στρατηγός  Khalifa Hafter χρησιμευσε ως "λαγός" καθώς μετά τον σχηματισμό της κυβέρνηης εθνικής ενότητας θα μπορεί να υπάρξει επίσημο αίτημα για παροχή αεροπορικής υποστήριξης κατά το συριακό πρότυπο όπως αναφέρει ο "ΥΠΕΞ" της κυβέρνησης που έχει τη βάση της στην Τρίπολη.  
 "Αυτή η απόφαση μπορεί να παρθεί μόνο από μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά τον σχηματισμό της, μόνο αυτή μπορεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις και προς το παρόν δημιουργούμε κάτι τέτοιο" έιπε ο Ali Abu Zaakouk    Εξαιτίας της Δύσης και της ανατροπής και δολοφνίας του Λίβυου ηγέτη Μ.Καντάφι από το 2011 η Λιβύη βρίσκεται σε μόνιμη εμφυλιακή κατάσταση, με ισλαμιστικές συμμορίες και ποέμαρχους να κυβερνούν την χώρα.   Η Λιβύη θεωρείται ότι αποτέλεσε τον πρώτο βασικό πυρήνα δημιουργίας του ISIS που μετέπειτα έκανε "μετάσταση" σαν καρκίνωμα στην Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες. 
 Αποτελεί κλασικό παράδειγμα πρόχειρου αμερικανικού κυρίως σχεδιασμού με βάση τον οποίο, έπρεπε να ανατραπεί ένας ενοχλητικός (ξαφνικά) ηγέτης για την Δύση, χωρίς να υπάρχει όμως στοιχειώδης πρόβλεψη για το μέλλον. 
  Ενισχύθηκαν ισλαμιστικές ομάδες οι οποίες τώρα έχουν δικιά τους "ατζέντα" (θεωρητικά πάντα, καθώς είναι πολύ πιθανό να ελέγχονται πλήρως από δυτικές υπηρεσίες και να εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα) και είναι ανεξέλεγκτες.   Η Λιβύη έχει τεράστια σημασία και γιατί βρίσκεται απέναντι από τις ελληνικές ακτές. 
Το ζήτημα είναι,κατά πόσον μπορεί η Ρωσία να στηρίξει και μια δεύτερη ταυτόχρονη στρατιωτική επιχείρηση μακριά από το έδαφός της (ή θα περιμένει να τελειώσει πρώτα το συριακό;) και σε εχθρικό πλανητικό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλοί "καλοθελητές" της Ουάσιγκτον διαθέσιμοι για να της καταρρίψουν ένα μαχητικό, όπως έγινε με το Su-24 στη Συρία από ζέυγος τουρκικών F-16. 

  Οι ΗΠΑ τα έκαναν όλα "μπάχαλο" και οι Ρώσοι καλούνται να βγάλουν τα "κάστανα" από την "φωτιά" ακριβώς όπως κάνουν και στην Συρία.  
 Aκολουθούν βίντεο από τις "χρυσές" ημέρες του 2011 όταν η Δύση έλεγε ότι φέρνει την "Δημοκρατία" στην Λιβύη. 
Φυσικά όλο το υψηλό βιοτικό επίπεδο που είχαν οι Λίβυοι πριν το 2011 έχει πάει "περίπατο" όπως και των Σύρων στη Συρία.  
pronews