24.12.15

Διεθνείς αναλυτές: "Ξεκίνησε ο απόλυτος εφιάλτης του Ερντογάν" - Συνάντηση Ντεμιρτάς - Λαβρόφ στη Μόσχα - Τί συμφωνήθηκε (φωτό)

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΩΝ - "ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ "ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ" ΕΙΠΕ Η ΜΟΣΧΑ 

H Τουρκία εγκλωβίζεται μεταξύ Ρωσίας και Κούρδων με τον κλοιό να σφίγγει απελπιτικά γύρω της καθώς ο Selahattin Demirtaş, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ με μενού τον αναβαθμισμένο ρόλο των Κούρδων καθώς όπως είπε ο Ρώσος ΥΠ.ΕΞ "η Ρωσία είναι έτοιμη για ενεργή συνεργασία"!
Αξίζει να σημειωθεί οι τιμές αρχηγού κράτους με τον οποίο υποδέχτηκε τον Ντεμιρτάς η Μόσχα...
Ο Σ.Ντεμιρτάς είπε ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού "δεν ήταν μια σωστή κίνηση" αλλά πρόσθεσε ότι η κρίση δεν πρέπει να πληγώσει τον τουρκικό και ρωσικό λαό.
"Ο λαός της Τουρκίας δεν έχουν καμία ευθύνη για την τωρινή κρίση" είπε.
"Πάντα θα υπάρχουν κρίσεις μεταξύ χωρών αλλά πάντα θα είμαστε υπερ των ανοιχτών διπλωματικών καναλιών και τα προβλήματα να λύνονται μέσω διαλόγου" τόνισε. 
Μιλώντας στην αρχή της συζήτησης με τον Ντεμιρτάς ο Σ.Λαβρόφ είπε ότι οι Ρωσο-τουρκικές σχέσεις δεν είναι θετικές αυτή τη στιγμή αλλά αυτό δεν αφορά τον τουρκικό λαό.
"Η στάση μας απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση δεν θα επεκταθεί ώστε να περιληφθεί και ο τουρκικός λαός".
Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει εκτιμήσει τις απόψεις του κόμματος του Ντεμιρτάς σε σχέση με τη συριακή διαμάχη και γνωρίζει ότι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ μάχονται εναντίον του ISIS στο έδαφος.
"Η Ρωσία είναι έτοιμη για μια "ενεργή συνεργασία" με αυτούς που πολεμούν το ISIS, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ιρακινοί και Σύριοι Κούρδοι που αντιστέκονται στην απειλή του ISIS  και των άλλων εξτρεμιστικών ομάδων με όπλα στα χέρια τους" είπε ο Σ.Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ είπε στον Ντεμιρτάς ότι η Ρωσία θα "λάβει υπόψιν της" τις εκτιμήσεις του κόμματος του όσο αφορά την κατάσταση στη Συρία (δείτε σχετικά εδώ).
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ο Σ.Ντεμιρτάς είπε ότι θέλει να ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης για το κόμμα του στη Μόσχα με τη Μόσχα να απαντά πως σύμφωνα με το νόμο αυτό δεν είναι δυνατό αλλά μπορεί να αντιπροσωπευτεί από ένα ιδιώτη ή μια ΜΚΟ...
"Ασκούμε κριτική στις ενέργειες της χώρας μας η οποία κατέρριψε το Su-24, από τις πρώτες ημέρες διακηρύξαμε ως κόμμα, ότι δεν υποστηρίζουμε την χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία" είπε ο Ντεμιρτάς ενώ αποκάλυψε ότι συζητήθηκε θέμα αυτονομίας των Κούρδων...
O Ντεμιρτάς έδωσε έμφαση στο Κουρδικό πρόβλημα και τόνισε ότι έχει φτάσει σε μια κρίσιμη φάση λέγοντας:
"Ενώ το αίτημα των Κούρδων για αυτονομία είναι μια νόμιμη απαίτηση, η κυβέρνηση του AKP διεξάγει μια πολιτική καταστολής και γενοκτονίας, μια βίαιη παρέμβαση με τη συμμετοχή στρατιωτών. Πιστεύουμε ότι ο Κουρδικός λαόας απαιτεί την ελευθερία με ένα στάτους αυτονομίας στη Τουρκία. Μεταφέρουμε επίσης αυτή την άποψη με όσους συνομιλούμε"...
Όσο αφορά το θέμα της Συρίας είπε:
"H κατάσταση στη Συρία έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο με τη συζήτηση ενός νέου συντάγματος. Ως HDP έχουμε υπερασπιστεί τη δέσμευση για ένα σύνταγμα που εγγυάται την ύπαρξη και ελευθερία όλων των ταυτοτήτων, χρωμάτων και πίστεων της συριακής κοινωνίας. ΙSIS και Αλ-Κάιντα έχουν υποβάλει αυτές τις μειονότητες σε βίαιη βαρβαρότητα και ως απάντηση ο Κουρδικός λαός στη Συρία έχει δείξει γενναία αντίσταση. Για αυτούς τους λόγους, η αναγνώριση του Κουρδικού λαού και της ύπαρξης του είναι ένας παράγονας-"κλειδί" για το μέλλον της Συρίας και για την επίλυση του συριακού ζητήματος και την επέκταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή".
"Οι Κούρδοι θα γίνουν μεγάλος πολιτικός και δημοκρατικός παράγοντας τον νεό αιώνα. Οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να δουν αυτή την πραγματικότητα. Τονίζουμε αυτό το σημείο στις συζητήσεις μας πολύ δυνατά"...
"Θέλουμε να αναλάβουμε ρόλο για την επίλυση της κρίσης Τουρκίας-Ρωσίας μέσω διαλόγου και διπλωματίας"...
Περιγράφοντας την απόφαση της Τουρκίας για κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ως λάνθασμένη ο Ντεμιρτάς είπε:
"O Toύρκος πρόεδρος ακολούθησε μια ασυνεπή πολιτική. Πρώτα είπε ότι ήταν μια "αληθινή απόφαση" και αργότερα δίστασε λέγοντας ότι "δεν έπρεπε να το καταρρίψουμε αν γνωρίζαμε ότι ήταν ρωσικό". Μετά είπε ότι ήταν "λάθος του πιλότου". Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις και τα λεγόμενα του κάνουν δύσκολη της εξεύρεση λύσης"...
Αργότερα τόνισε ότι "οι Κούρδοι δείχνουν την πιο αξιοθαύμαστη αντίσταση, Μάχονται παντού σε Shengal, Kobanê, Rojava και Νότιο Κουρδιστάν και όλος ο κόσμος το σέβεται... Η Ρωσία επίσης το βλέπει και υποστηρίζει τη στάση μας"...
Τέλος είπε ότι η συνάντηση με τον Λαβρόφ ήταν θετική και πρόσθεσε:
"Κάναμε προσπάθεια να τους βοηθήσουμε όλους όσους διαθέτουν τουρκικό διαβατήριο στη Ρωσία, μαθητές, εργάτες, υπάλληλοι, επενδυτές.. Συζητήσαμε γι αυτό το θέμα λεπτομερώς"...
Eίναι φανερό ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να υποστηρίζει τους Κούρδους με αποτέλεσμα η Τουρκία να εμπλακεί σε συγκρούσεις και σε εσωτερικό και σε διεθνές επίπεδο με τρομαχτικές συνέπειες γι αυτήν.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν θα πρέπει να διεξάγει πολέμους σε δύο μέτωπα. "Θα είναι ένας απόλυτος εφιάλτης γι αυτόν" λένε διεθνείς αναλυτές.
Με την υποστήριξη της Ρωσίας το Κουρδικό ζήτμα έρχεται σε μια νέα φάση και από ένα εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας θα διεθνοποιηθεί...
Αυτή τη στιγμή η Τουρκία διεξάγει έναν εσωτερικό πόλεμο με το PKK ενώ περιφερειακά "γλιστράει" σε ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία ενώ ελλοχεύει και το ρίσκο μιας "θερμής" σύγκρουσης...
Ας μην ξεχνάμε ότι το 1980 η ΕΣΣΔ πρόσφερε ασφαλή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στο PKK για να αποσταθεροποιηθεί η ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία..
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία, εξοργισμένη από τις παντουρκικές θεωρίες που κυριάρχησαν στην Τουρκία και την υποστήριξη της Άγκυρας στους Τσετσένους, επέτρεψε στο ΡΚΚ να επιχειρεί ελεύθερα στο έδαφός της, δημιουργώντας «πολιτιστικό και εκπαιδευτικό στρατόπεδο», στο Γιαροσλάβ, ΝΑ της Μόσχας.
Το ΡΚΚ αποτελεί μέρος της συριακής εξίσωσης και σήμερα, αν και με διαφορετικό τρόπο. Το συριακό παρακλάδι της οργάνωσης, το PYD, έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχη δύναμη στην Συρία και απέδειξε την αξία του στον αγώνα κατά του ISIS ενώ η  Άγκυρα το βλέπει ως απειλή.
Στις 16 Δεκεμβρίου ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μεσκόφ δήλωσε πως "Οι τουρκικές πράξεις, αλλά και η τουρκική αδράνεια, σε ορισμένα ζητήματα, αποτελούν απειλή για τη Ρωσία".
Ζήτησε επίσης να περιληφθούν και οι Κούρδοι της Συρίας στην ειρηνευτική διαδικασία για τη χώρα αυτή, αλλά και στο κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ αφού το το ΡΚΚ πολεμά σκληρά και εκεί.
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
Embedded image permalink
pronews