7.12.15

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Καινούργιο μέτωπο στην ήδη φλεγόμενη Μέση Ανατολή φαίνεται πως δημιουργεί η Τουρκία με την ανεξέλεγκτη εισβολή 200, όπως αναφέρει η Άγκυρα αντρών των Ειδικών Δυνάμεων με 20 τανκ στην περιοχή της Μοσούλης.
Η Βαγδάτη αποφάσισε να ζητήσει την στρατιωτική συμβολή των Ρώσων που ήδη έχουν εγκατασταθεί με μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στην Συρία, για να εκδιώξει τους Τούρκους εισβολείς από την περιοχη.
Η τουρκική αυτή εισβολή έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, ενώ οι Τούρκοι δικαιολογούν την επέμβαση αυτή σαν μια… «εκπαιδευτική εκδρομή» για τους Κούρδους Πεσμεργκά του Μεσούντ Μπαρζανί.
Η ιρακινή εφημερίδα, El Arab el Cedid, αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης θα ζητήσει την στρατιωτική βοήθεια των Ρώσων για να εκδιώξει από το ιρακινό έδαφος την τουρκική στρατιωτική δύναμη που παρανόμως εισήρθε στο Ιράκ, είδηση που έχει θορυβήσει την Άγκυρα. Ήδη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου έστειλε προσωπική επιστολή στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την τουρκική επέμβαση.
Η νέα αυτή εξέλιξη μπορεί να σηματοδοτήσει την μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στην περιοχή, ενώ τα μέτωπα με την Τουρκία διευρύνονται με ανυπολόγιστες συνέπειες, κάτι που έχει ήδη ανησυχήσει έντονα την Άγκυρα που δέχεται επικρίσεις και από τις ΗΠΑ για την κίνηση της να εισβάλει στο Ιράκ στην περιοχή της Μοσούλης.