20.12.15

"Ισπανία, ώρα μηδέν": Οι συνέπειες για την Ελλάδα της σημερινής ψήφου των Ισπανών


ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ... ΓΩΝΙΑ 

Μετά από επτά χρόνια οικονομικής καταστροφής και "άγριων" καταστάσεων που εξελίχθηκαν μέχρι και σε αρπαγή σπιτιών των καταχρεωμένων νοιοκυριών από αστυνομικές δυνάμεις, σε αυτοκτονίες κ.λ.π η Ισπανία βρίσκεται για δεύτερη φορά ενώπιον του ερωτήματος "συνέχιση της φτώχειας ή παράθυρο στο μέλλον";  
 Οι σημερινές εκλογές βάση των δημοσκοπήσεων (δεν ξέρουμε εάν αυτές είναι έγκυρες η ακολουθάνε το ελληνικό πρότυπο δημοσκοπήσεων "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν") φέρουν το κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μ.Ραχόι να προηγείται έστω και χωρίς αυτοδυναμία. 
  Δεύτερο φέρεται το κόμμα των Σοσιλιστών που είχε βάλει την χώρα στα Μνημόνια και είχε ηττηθεί στις εκλογές του 2011 από το δεξιό λαϊκό κόμμα του Μ.Ραχόι και για την τρίτη θέση ερίζουν οι Podemos- που ενδέχεται υπό όρους να βγουν και δεύτεροι- και οι Ciudadanos μια ισπανική έκδοση του ελληνικού "Ποταμιού".   
Σίγουρα η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και η εγκληματική αποτυχία του να αλλάξει τους όρους των μνημονίων ήταν καθοριστικός παράγοντας αλλαγής των πολιτικών ισορροπιών στην Ισπανία και οι Podemos υποχώρησαν δραματικά. 

 Άλλωστε ένας από τους λόγους  της γερμανικής σκληρότητας απέναντι στην Αθήνα ήταν ακριβώς αυτός: 
Να στείλουν μήνυμα στην Ισπανία  του τι θα υποστούν αν ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ελλήνων και ψηφίσουν Podemos την ισπανική εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. 
  Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου ειχε προειδοποιήσει τον Α.Τσίπρα ότι αν κάνει αυτά που έλεγε στα μπαλκόνια "θα τον έγδερναν σαν λαγό και θα κούναγαν το τομάρι του στους Podemos" και ακριβώς έτσι έγινε.   
Και υπό την θέα του "γδαρμένου" ΣΥΡΙΖΑ οι Ισπανοί από το καλοκαίρι και μετά μετεστράφησαν και οι Podemos, έδωσαν την πρώτη θέση στο κυβερνών κόμμα του Μ.Ραχόι ο οποίος βέβαια έχει να ατιμετωπίσει και ένα άλλο μείζον θέμα που δημιουργήθηκε από την απολυταρχική διακυβέρνηση της Ισπανάις-Καστίλλης εκ μέρους των Βρυξελλών και του Βερολίνου:   Η βιομηχανική και αανπτυγμένη καταλονία βαίνει προς απομάκρυνση από τον ισπανικό κρατικό κορμό μετά από το τοπικό δημοψήφισμα που ενέκρινε την προοπτική και την σχετική απόφαση του τοπικού κοινοβουλίου, και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει μια ισπανική κυβέρνηση.  

 Σημειώνεται ότι την στήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει έμπρακτα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος είχε βρεθεί στην Αθήνα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παραβρεθεί στην τότε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σύνταγμα. 
  Ο επικεφαλής των Podemos πιστεύει ακόμα πως τα δύο κόμματα μαζί μπορούν να φέρουν την αλλαγή στην Ευρώπη, και θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών έπαιξε ρόλο και στην δική του ενδυνάμωση, καθώς έχει πιθανότητες τελικά να διεκδικήσει μέχρι και την δεύτερη θέση, αλλιώς θα βγει τρίτος αλλά με σημαντικα  
 Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών δίνουν την πρωτιά στο κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών.  
 Βάση των δημοσκοπήσεων τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας που σημαίνει βαθιά πολιτική κριση για πολύ καιρό. 
  Οι Σοσιαλιστές (PSOE) αναμένεται να καταλάβουν οριακά τη δεύτερη θέση, ενώ το κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.  
 Κατά πολλούς πάντως το Podemos είναι πολυ κοντά στο να καταλάβει την δεύτερη θέση, και δεν θα προκαλούσε έκπληξη εάν το κατάφερνε. 
Αμφισβητεί πλέον ευθέως τον άλλοτε κραταιό ισπανικό δικομματισμό ο οποίος καταστρέφεται και αυτός με την σειρά του από την εξοντωτική λιτότητα όπως συνέβη και στο παλιό ελληνικό δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου το ΠΑΣΟΚ αντικαταστάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.   Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.   Αυτό θα δημιουργούσε προσκόμματα για το πρόγραμμα οικονομικών "μεταρρυθμίσεων" στο οποίο πιστώνουν την έξοδο της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από την ύφεση και την ελαφριά μείωση της ακόμη ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας (επί της ουσίας στην Ισπανία δουλεύουν μόνο τα 2/3 του ενεργού πληθυσμού).  
 Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.   Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τους ρυθμιστές της επόμενης ημέρας.  
 Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. 
Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.  
 Έτσι και αλλιώς αναμένονται σοβαρές εξελίξεις καθώς τα προβλήματα των Ισπανών είναι πολύπλευρα.  
PRONEWS