23.12.15

ΝΔ η μεγάλη σύγκρουση: Καραμανλής εναντίον Μητσοτάκη για το ποιος θα πάρει το κόμμα


ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

Με την κόντρα “Καραμανλικών”, οι οποίοι υποστηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και “Μητσοτακικών” φαίνεται πώς θα οδηγηθεί η ΝΔ στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου. Ενδεικτική είναι η σύγκρουση που προκάλεσε μεταξύ των στελεχών του κόμματος η στήριξη του Κώστα Καραμανλή μέσω κύκλων του παραμονές των εκλογών στον κ. Μεϊμαράκη, η ανάδειξη των τηλεφωνικών επαφών του πρώην πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και βεβαίως ο χαμός που προκάλεσε το άρθρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο pronews.gr.

Πίσω από τη σφοδρή αυτή σύγκρουση, η οποία κρατάει χρόνια, βρίσκεται ποιος θα καταφέρει να πάρει και πάλι τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας μετά την αποχώρηση από την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή. Θα παραμείνει το κόμμα “καραμανλικό” ή θα περάσει και πάλι στον έλεγχο της οικογένειας Μητσοτάκη;
Να σημειωθεί ότι πολλοί στη ΝΔ εκτιμούν πώς πίσω από την προσπάθεια των “καραμανλικών” να στηρίξουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για νέο αρχηγό “στρώνεται” το χαλί της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, ενδεχομένως μετά από μία “οικουμενική” κυβέρνηση και προκειμένου να επανεννωθεί η δεξιά παράταξη που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται κατακερματισμένη.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πώς στην κόντρα αυτή, οφείλεται κατά κάποιο τρόπο η καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών. Αυτά ανακοινώθηκαν χθες μετά τα μεσάνυχτα και έλαβαν τελικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ποσοστό 39,8% (160.823 ψήφους), ο Κυριάκος Μητσοτάκης 28,5% (115.162 ψήφους), ο Απόστολος Τζιτζικώστας 20,3% (82.028 ψήφους) και ο Άδωνις Γεωργιάδης 11,4% (46.065 ψήφους).
Στόχος, όπως αναφέρουν κάποιοι (χωρίς αυτές οι εκτιμήσεις να επιβεβαιώνονται) ήταν να μην περάσει ο κ. Μεϊμαράκης τελικά το 40% ή να προσεγγίσει ο κ. Μητσοτάκης ακόμη περισσότερο το 30%.
Πέραν όμως αυτών και με την κόντρα μεταξύ “Καραμανλικών” και “Μητσοτακικών” να σοβεί, αυτοί που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη μάχη του δεύτερου γύρου είναι οι ψηφοφόροι του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το επιτελείο του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παίζει τα... ρέστα του επιχειρώντας να τους προσεγγίσει διατηρώντας μια στάση “αντικαραμανλική”.
Κι αυτό γιατί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται να είναι σφόδρα ενοχλημένος από τη στάση του πρώην πρωθυπουργού, που με τη στήριξη του στον Β. Μεϊμαράκη του έκοψε πολλούς πόντους στη βόρεια Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι κινείται όμως στην κατεύθυνση στήριξης του Κ. Μητσοτάκη με πρώτον να ζητάει κάτι τέτοιο το Μάκη Βορίδη, δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς οι ψηφοφόροι του θα τον ακολουθήσουν.
Θεωρείται ωστόσο πώς η μάχη είναι ανοιχτή και μπορεί να παίξει ρόλο το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής στήριξε μονόπλευρα μόνο έναν υποψήφιο, όπως έκανε και στην υπόθεση του δημοψηφίσματος που δεν κράτησε τα προσχήματα, στήριξε το “ναι” και τελικώς φάνηκε να πηγαίνει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα.
Από το στρατόπεδο λοιπόν του κ. Μητσοτάκη θεωρούν πώς είναι εφικτή η προσέγγιση ενός μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του κ. Τζιτζικώστα, (που και αυτός με τη σειρά του θα διαπραγματευτεί έναν αναβαθμισμένο ρόλο εντός της ΝΔ) και με τη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη θα καταφέρουν να χτυπήσουν στα ίσια τον Β. Μεϊμαράκη παρά τη διαφορά του 11,3%. Είναι βέβαιο επίσης πώς μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα παίξουν και άλλοι παράγοντες το ρόλο τους...
Όπως είπαμε λοιπόν η ΝΔ βρίσκεται ενώπιον μίας σύγκρουσης “Καραμανλικών” και “Μητσοτακικών” για τον έλεγχο του κόμματος και το αποτέλεσμα θα το γνωρίζουμε στις 10 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για μία κόντρα από τα παλιά, αφού το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την παραίτηση του Ευάγγελου Αβέρωφ, το Σεπτέμβριο του 1984 πέρασε υπό την αρχηγία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος παρά το 46,2% που πέτυχε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989 δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός. Το πέτυχε τελικώς το 1990 με ποσοστό 46,9%, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να μείνει στην πρωθυπουργία για πολλά χρόνια, χάριν βέβαια και στον Αντώνη Σαμαρά.
Η προεδρία του Μιλτιάδη Έβερτ μάλλον λειτούργησε ως ενδιάμεσος σταθμός για να επανέλθει και πάλι στο κόμμα στον ανιψιό του ιδρυτή, τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές του Μαρτίου του 1997 κατάφερε στο δεύτερο γύρο να συγκεντρώσει ποσοστό 69,16% έχοντας απέναντι του τον Γιώργο Σουφλιά.
Το 2009, η Ντόρα Μπακογιάννη απέτυχε να πάρει την προεδρία του κόμματος και τελικώς επικράτησε ο Αντώνης Σαμαράς, στις πρώτες εκλογές της ΝΔ από τη βάση. Αυτή τη φορά θα δείξει αν τελικώς οι “Μητσοτακικοί” με τον Κυριάκο θα καταφέρουν να αναλάβουν και πάλι τα ηνία του κόμματος.

pronews