17.12.15

B.Πούτιν: "Αν η Τουρκία αποφάσισε να γλύψει τους Αμερικανούς στο γνωστό σημείο... είναι δικό της πρόβλημα!" (upd) (live)


ΛΑΒΡΟΣ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: "ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ" 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου "Η Τουρκία γλύφει τις ΗΠΑ στο γνωστό σημείο" δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης ενώπιον 1.350 δημοσιογράφων. 

  Αφού χαρακτήρισε όχι απλά «μη φιλική» αλλά «επιθετική» πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού είπε ότι η Τουρκία στη συνέχεια «έτρεξε να κρυφτεί πισω από το ΝΑΤΟ. «Αν ήταν ατύχημα θα είχαν ζητήσει συγγνώμη.
 Είναι εξοργιστικό. 
Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας» συμπλήρωσε.  
 Μάλιστα σε ερώτηση για το εάν πίσω από την κατάρριψη κρύβεται κάποιος "άλλος" ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε σιβυλλικά: "Καταλαβαίνω που το πάτε"   Και αμέσως μετά χρονικά "εκτοξεύθηκε" η ατάκα του Ρώσου προέδρου «αν η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε κάποιο σημείο,δικό της πρόβλημα. Το χρειάζεται η ίδια; Το χρειάζονται οι Αμερικανοί;».   

Με τη δήλωση αυτή είναι σαφές ότι ο Ρώσος πρόεδρος στοχοποιεί τους Αμερικανούς ως παρακινητές στο σκοτεινό παρασκήνιο των Τούρκων για να καταρριφθεί το ρωσικό Su-24  από τα τουρκικά F-16. 
  Συνέχισε λέγοντας: "Τότε δεν είχαμε καμία αεράμυνα, πλέον έχουμε τους πυραύλους S-400"    Όσον αφορά το μελλον των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας παραδέχθηκε ότι «θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποκατασταθούν». «Δεν βλέπω καμία προοπτική αποκατάστασης των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές στο υψηλότερο επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά. 
 Σε ερώτηση, μάλιστα, για το αν θα μπορούσε να κάνει κάτι ο Ερντογάν για να λύσει το πρόβλημα αρκέστηκε στο «δεν μπορώ να απαντήσω για άλλους ηγέτες. Αν θέλουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν». 
  Eίπε όμως και κάτι άλλο, ότι με τους Αμερικανούς υπάρχει πλέον κοινό έδαφος για να λυθούν τα όποια προβλήματα και ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο προκύψει από τις εκλογές του 2016, ενώ ανακοίνωσε ότι ο Τ.Κέρι του πρότεινε ένα σχέδιο επίλυσης του Συριακού ζητήματος με το οποίο μπορεί να συμφωνήσει ακόμα και ο ίδιος ο Μ.Άσαντ. 

Αναφέρθηκε και στο ζήτημα της οικονομίας για το οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 15 χρόνια (στα οποία και κυβερνήθηκε η χώρα από τον ίδιο είτε ως πρόεδρος είτε ως πρωθυπουργός) η ρωσική οικονομία διπλασιάστηκε. 



pronews