12.11.15

Σάλος στη Ρωσία: Αποκαλύφθηκαν "κατά λάθος" σχέδια κατασκευής πυρηνικής τορπίλης κατά των αμερικανικών αεροπλανοφόρων (vid)



ΓΚΑΦΑ Ή ΕΜΜΕΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ; 



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου Σάλος έχει προκληθεί στην Ρωσία αφού η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εκ παραδρομής μυστικά σχέδια της κατασκευής μιας νέας πυρηνικής τορπίλης που θα έχει ως στόχο τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τα battle groups τα οποία τα συνοδεύουν.   Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian η γκάφα έγινε από τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, NTV και Channel One.


Οι εικόνες που μετέδωσαν τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα τραβήχτηκαν από τη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με αξιωματικούς που μετέχουν στο μυστικό πρόγραμμα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.   Ο Β.Πούτιν εκείνη την στιγμή έκανε την δήλωση ότι «η Ρωσία θα λάβει απαραίτητα μέτρα για να ενισχυθεί το δυναμικό της χώρας».   Ο εκπρόσωπος του Κρεμλινου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε το «ατύχημα», σχολιάζοντας ότι «Είναι αλήθεια ότι κάποια απόρρητα στοιχεία μπήκαν στο πλάνο».   Το ζήτημα είναι, πρόκειται για γκάφα; Ή απλώς η Ρωσία ήθελε να αποστείλει προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι το πανίσχυρο αμερικανικό Ναυτικό με το οποίοι η Ουάσιγκτον προβάλει παγκοσμίως την ισχύ της σε αδύναμες χώρες τύπου Ιράκ και Γιουγκοσλαβίας στο παρελθόν, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα απέναντι στα ρωσικά οπλικά συστήματα, καθώς μια πυρηνική τορπίλη δεν χρειάζεται να πετύχει τον στόχο της, αρκεί να εκραγεί σε απόσταση ενός μιλίου από ένα αεροπλανοφόρο και το υπό συνοδεία battle group για αν βυθιστούν.   Οι ΗΠΑ διαθέτουν δέκα αεροπλανοφόρα και δύο σε εφεδρεία, που σημαίνει ότι μπορού να φτιάξουν ανάλογου αριθμού "battle groups" τα πλοία που τα συνοδεύου δηλαδή, τα οποία είναι 5-7.   Όλα έμφορτα οπλικών συστημάτων, καθώς διαθέτουν α/α SM2, SM3,και πυραύλους cruise Tomahawk, ενώ το αεροπλανοφόρο διαθέτει πυρηνικές κεφαλές για να ξεκινήσει έναν Γ' ΠΠ.   Δύο με τρία "battle groups" ξεκινάνε πόλεμο, όπως είχε γίνει και στον Πόλεμο του Κόλπου όταν συμμετείχαν τρεις συνολικά "Ομάδες Μάχης". Το δε αεροπλανοφόρο μεταφέρει εναέρια ισχύ σε αεροσκάφη σχεδόν ίση με την μισή... ΠΑ,ενώ δύο battle groups έχουν την ισχύ του μισού γαλλικού Ναυτικού.   Η πυρηνική τορπίλη έχει συνήθως κεφαλή 50-100 κιλοτόνων και μπορεί να βυθίσει ένα ολόκληρο "battle group" ακόμα και χωρίς άμεσο πλήγμα έστω εάν εκαραγεί σε απόσταση ενός ή δύο μιλίων.   Με άμεσο πληγμα το αεροπλανοφόρο απλώς... εξαερώνεται.   Δείτε βίντεο από δοκιμή σοβιετικής τορπίλης το 1955 και θα γίνει... άμεσα κατανοητό.

Eίναι ένας σαφώς πιο οικονομικός αλλά πολύ αποτρεπτικός τρόπος για να μπορεί η Μόσχα να απειλεί την κυριαρχία του αμερικανικού Ναυτικού, στους ωκεανούς τουλάχιστον μέχρι να μπορέσει μετά από χρόνια να ανασυστήσει το κάποτε πανίσχυρο σοβιετικό Ναυτικό που διέθετε και αυτό τα αντίστοιχα "battle groups"   Παρόμοια και οι Κινέζοι δημιούργησαν τον DF-21D (CSS-5 Mod-4) Anti-ship ballistic missile προς επάκτια άμυνα και εκφοβισμό των αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

pronews