13.11.15

Η μάχη για την ελληνιστική Παλμύρα "καταιγίδα" ρουκετών από ρωσικά Mil Mi-24



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Για πρώτη ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mil-Mi24 προχώρησαν τόσο βαθιά στην συριακή ενδοχώρα και "σφυροκοπούν" θέσεις των ζιχαντιστών του ISIL στην αρχαία ελληνιστική πόλη της Παλμύρας καθώς για το ρωσικό Επιτελείο η ανακατάληψη της περιοχής και η σωτηρία των εναπομεινάντων μνημείων αποτελεί δεσμευτική απόφαση, για πολιτιστικούς αλλά και στρατηγικούς λόγους.
 
Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη Συρία καθώς ο συριακός Στρατός κατέλαβετην στρατηγικής σημασίας πόλη al-Hader  την οποία η Τζαμπάτ Αλ Νούσρα έλεγχε τον οδικό άξονα Ινλτίμπ-Χαλεπίου και την νότια περιφέρεια της πόλης.
 
Η πόλη πέρασε σήμερα υπό τον πλήρη έλεγχο του Στρατού ενώ οι μονάδες των τζιχαντιστών αποχώρησαν για να μην περικυκλωθούν.
 
Στην Παλμύρα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα Mil-Mi-24 επιτίθενται καθημερινά κατά των οχυρών θέσεων των τζιχαντιστών ενώ ο συριακός Στρατός και η Χεζμπολάχ συγκεντρώνουν δυνάμεις σε απόσταση 20 χλμ από την αρχαία πόλη καθώς ετοιμάζονται για την μεγάλη επίθεση για την ανάκτησή της.
 
Η Ρωσία έχει φτιάξει στρατηγικό σχέδιο ειδικά για την Παλμύρα. το Χαλέπι, τη Ράκα και την πετρελαιοπαραγωγική ζώνη της Ντέιρ Έζορ μετά την από αέρος χαρτογράφηση των θέσεων των ισλαμιστών, στην συνέχεια οι Ρώσοι σύμβουλοι το παραδίδουν στον συριακό Στρατό οποίος το τηρεί κατά γράμμα με την υποστήριξη της ρωσικής Αεροπορίας.
 
Οι συριακές δυνάμεις μετά την δημιουργία διαδρόμου προς το πολύπαθο αεροδρόμιο του Kuweires επέκτειναν την ζώνη ασφαλείας γύρω από την περιοχή καθώς ήταν ιδιαίτερα "αδύνατη" καταλαμβάνοντας σε συνεργασία με δυνάμεις Ιρακινών σιιτών παραστρατιωτικών  Harakat Al-Nujaba (Iraqi paramilitary), της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς Iranian Revolutionary Guard Corps (IRGC), και Σύρων σουνιτών μπααθιστών Kataebat Al-Ba’ath (Al-Ba’ath Battalions), την πόλη Arbeed και το χωριό Jadidah 
 
Κατάφεραν να μεγαλώσουν την buffer-zone γύρο από το Kuweires Military το οποίο όμως στην ανατολική περιφέρεια ακόμα απειλείται από τις μεγάλες δυνάμεις του ISIL,
 
Eπόμενος στόχος είναι το  Thermal Station 6km δυτικά του Kuweires Military Airport καθώς εάν καταληφθεί θα περικυκλωθεί η δυτική πτέρυγα του ISIS στην κοιλάδα Deir Hafer.
 
Μεγάλη νίκη πέτυχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της 105ης Ταξιαρχίας της Προεδρικής Φρουράς εναντίον των δυνάμεων της Jaysh Al-Islam’s (Army of Islam) καθώς πέτυχαν την ανακατάληψη της αεροπορικής βάσης Marj Al-Sultan στην ανατολική Ghouta.
 
Η πόλη Μarj Al-Sultan βρίσκεται στα χέρια τον ανταρτών από το 2012 όταν ακόμα ο συριακός Στρατός ήταν κατά πολύ ισχυρότερος απ΄ότι ήμερα. Η αεροπορική βάση ήταν από τις πρώτες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έπεσε στα χέρια της Jaysh Al-Islam (πρώην “Liwaa Al-Islam”) κατά την τότε καλοκαιρινή επίθεσή τους στην ανατολική Ghouta.
 
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επίθεση των κουρδικών δυνάμεων, υποστηριζόμενων από αμερικανικά μαχητικά, με στόχο την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης Σιντζάρ από τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.
Στόχος να αποκοπεί οδός ανεφοδιασμού του Ισλαμικού Κράτους που ενώνει την περιοχή της Μοσούλης με τη Συρία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της κουρδικής αυτόνομης οντότητας στο βόρειο Ιράκ, κάνει λόγο για 7.500 μαχητές Πεσμεργκά που επιτίθενται στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις.
Στο θέατρο των επιχειρήσεων βρίσκεται ο ίδιος ο πρόεδρος των Κούρδων, ιστορικό στέλεχος του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP: Kurdish Democratic Party), Μασούντ Μπαρζανί.
pronews