13.11.15

Θα κάνει το Boeing F-15 Silent Eagle τη μεγάλη έκπληξη;


Το 2009 η Boeing είχε την ιδέα, αντί να αναπτύξει ένα νέο μαχητικό σε μια αγορά που όμως κυριαρχεί το από το F-35 Joint Strike Fighter, να αναβαθμίσει ένα δοκιμασμένο αξιόμαχο υπάρχον μαχητικό αεροσκάφος, καθιστώντας το «χαμηλής ορατότητας», ένα βήμα δηλαδή, πριν το stealth.
Το αποτέλεσμα είναι το F-15 Silent Eagle. Βασιζόμενο στο F-15E Strike Eagle, το μαχητικό αυτό θα αποτελεί μια φτηνή εναλλακτική λύση έναντι του F-35 και θα αποτελούσε μια ελκυστική περίπτωση για την Ιαπωνία, το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα, χώρες δηλαδή που ήδη διαθέτουν το F-15 στους στόλους τους και επιθυμούν ένα μαχητικό μακράς ακτίνας δράσης, πολλαπλών ρόλων, χαμηλής ορατότητας.

Ωστόσο, καθώς δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον, το πρόγραμμα του Silent Eagle τέθηκε στο αρχείο, το 2014. Το Ιράν συμφώνησε με την Ομάδα των 5+1 για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το Ισραήλ όμως που δεν εμπιστεύεται το Ιράν έθεσε ενώπιον των ΗΠΑ έναν εκτεταμένο κατάλογο οπλικών συστημάτων που επιθυμεί. Τι προκαλεί εντύπωση στον κατάλογο; Η απαίτηση για μια μοίρα F-15 Silent Eagles.
Το F-15 Eagle αναπτύχθηκε ως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής. Μέχρι δε την εμφάνιση του F-22 Raptor, ήταν το καλύτερο μαχητικό του κόσμου, κατά πολλούς, στον ρόλο αυτό. Σταδιακά όμως παρουσιάστηκε και η έκδοση κρούσης του μαχητικού, το διθέσιο F-15E Strike Eagle.
Το Silent Eagle είναι ένα Strike Eagle με εφαρμοσμένη τεχνολογία stealth. Το αεροσκάφος διαθέτει ένα «πακέτο» μείωσης ίχνους ραντάρ (Radar Cross Section Reduction Package) και υλικό απορρόφησης εκπομπών ραντάρ, τροποποιημένες δεξαμενές καυσίμων και νέα κάθετα σταθερά.
Το Silent Eagle έχει ακόμα εσωτερικές αποθήκες οπλισμού εντός της ατράκτου, στις οποίες μπορεί να δεχτεί βλήματα αέρος-αέρος Sidewinder και AMRAAM, βόμβες δορυφορικής καθοδήγησης JDAM και μικρότερες βόμβες. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου και ο οπλισμός δεν αναρτάται στις πτέρυγες ή την άτρακτο, μειώνει ούτως ή άλλως το ίχνος του αεροσκάφους στα αντίπαλα ραντάρ.
Διαθέτει επίσης αναβαθμισμένο ραντάρ ενεργού ηλεκτρονικής σάρωσης, ικανότητα παρακολούθησης υπερύθρων για επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και αναβαθμισμένο πακέτο ηλεκτρονικών και παρεμβολέων.
Το Ισραήλ θέλει να αποκτήσει τα Silent Eagles διότι τα αεροσκάφη αυτά έχουν μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τα F-35 και έχουν περιορισμένη έστω ικανότητα stealth. Έτσι αποτελούν εγγύηση πως αν συμβεί το χειρότερο με το Ιράν θα μπορούν να προκληθούν πλήγματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης, αντιμετωπίζοντας την ιρανική αεράμυνα.
Αν η αμερικανική κυβέρνηση «ενδώσει» στο ισραηλινό αίτημα, κάτι πιθανότατα, τότε το ενδιαφέρον για το Silent Eagle θα αναζωπυρωθεί. Η Νότια Κορέα θα μπορούσε επίσης να το επιλέξει, αν οι προσπάθειές της για την ανάπτυξη του δικού της μαχητικού KF-X, δεν προχωρήσει ικανοποιητικά.
Η Ιαπωνία επίσης μπορεί να το επιλέξει ως μια άμεση λύση έναντι της κινεζικής πίεσης. Ακόμα και ο Καναδάς που φαίνεται να αποχωρεί από το πρόγραμμα του F-35 θα μπορούσε να το επιλέξει.

defence-point