9.11.15

ΥΠΕΞ: Εγείραμε ζήτημα για την παρακολούθηση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο από την BND


Η ελληνική πλευρά έχει εγείρει ζήτημα και αναμένει τις πρωτοβουλίες της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το δημοσίευμα του «Der Spiegel», για παρακολούθηση της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο, από γερμανικές υπηρεσίες ασφάλειας.  

  Τα παραπάνω ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού σύμφωνα με το οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν συστηματικά κρατικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές φιλικών τους χωρών, μεταξύ των οποίων και την ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο.  

 «Μεταξύ εταίρων ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες συνεργασίας και δεοντολογίας, στις οποίες έχει, κατ´ επανάληψη, αναφερθεί η Γερμανική κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενη, στο πρόσφατο παρελθόν, για  παραβίαση των κανόνων αυτών από άλλες χώρες», είπε ο κ. Κούτρας, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά αναμένει τις πρωτοβουλίες της γερμανικής Κυβέρνησης, «προς την οποία ήδη έχει εγερθεί το ζήτημα». 
  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, η BND παρακολουθούσε τα υπουργεία Εσωτερικών των ΗΠΑ, της Δανίας, της Κροατίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας, τηλεφωνικές συνδέσεις των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στην Ουάσιγκτον.
 Μάλιστα, πριν από τρεις εβδομάδες έγινε γνωστό ότι η BND παρακολουθούσε Ευρωπαίους εταίρους, όχι μόνο κατ' εντολή της αμερικανικής υπηρεσίας NSA, αλλά και από μόνη της. 

pronews