23.11.15

Λίγο πριν τη διάλυση η ΝΔ με ευθύνη Α.Σαμαρά και Ευ.Μεϊμαράκη - Θα υπάρξει παρέμβαση Κ.Καραμανλή;


ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει η ΝΔ σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα με ευθύνη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που ενώ άνοιξε τις διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας εκτιμώντας πως θα έκανε “περίπατο” στις εσωκομματικές εκλογές εν συνεχεία υπονόμευσε τη διαδικασία και οδήγησε εν τέλει στο χθεσινό φιάσκο. Τώρα αναζητείται το πρόσωπο που θα μπορέσει να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και αυτό δεν είναι άλλο από τον Κώστα Καραμανλή ο οποίος πάντως προς το παρόν τηρεί στάση... αναμονής.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη αναβολή των εκλογών οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ, οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης έστρεψαν τα βέλη τους προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ως μεταβατικός πρόεδρος όφειλε να εγγυηθεί πώς όλα θα κυλήσουν ομαλά και πώς δεν θα οδηγηθούν σε ναυάγιο από τις πρώτες κιόλας ώρες οι εκλογές.
Τεράστιες ευθύνες φέρει και ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και νυν γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος ως πρόεδρος της ΚΕΦΕ είχε την απόλυτη ευθύνη για τη διοργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. Εξακολουθεί ωστόσο και παραμένει στη θέση του, με έχοντας την ευθιξία να παραιτηθεί, όπως άλλωστε δεν έπραξε και μετά το φιάσκο της υποψηφιότητας του Άδωνι Γεωργιάδη.
Άλλα, όπως λέει και ο λαός, με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις. Η προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του προέδρου της ΝΔ πιστεύοντας στην αριστερή “παρένθεση” και στο ενδεχόμενο της επαναφοράς του είναι η αφετηρία της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει σήμερα η ΝΔ.
Αντί να ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίας αμέσως μετά την ήττα του Ιανουαρίου ο κ. Σαμαράς παρέμεινε στο τιμόνι της ΝΔ και όταν είδε το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, παρέδωσε την ηγεσία στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος οδήγησε τη ΝΔ σε μία ακόμη ήττα ανήμπορος να προσεγγίσει τη νεολαία και να αντιπαρατεθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μεϊμαράκης επίσης ήταν αυτός που άνοιξε τη διαδικασία των εκλογών, ενώ είχε αποφασισθεί πώς το κόμμα θα πήγαινε σε Συνέδριο την άνοιξη του 2016, από τη φιλοδοξία του να γίνει από μεταβατικός, εκλεγμένος πρόεδρος της ΝΔ.
Δεν του βγήκε όμως, εξαιτίας κυρίως της υποψηφιότητας του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εμφάνισε από την αρχή δυναμική γιατί αντανακλά στο πρόσωπο του το νέο, το άφθαρτο, τον άνθρωπο που έχει απήχηση στη νεολαία και τις γυναίκες και μπορεί να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είχε προβάδισμα έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Αφού δεν του βγήκε του κ. Μεϊμαράκη να γίνουν άμεσα οι εκλογές και όχι από τη βάση μετά υπονόμευσε τη διαδικασία με αποτέλεσμα οι εκλογές να καταλήξουν στη χθεσινή “μαύρη” σελίδα στην ιστορία της ΝΔ. Ο Απόστολος Τζιζτικώστας ήταν έδειξε εξ αρχής ως υπαίτιο για το «ναυάγιο» της διαδικασίας τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μεϊμαράκης που είχε αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να παραιτηθεί και να οριστεί νέος μεταβατικός πρόεδρος για να ολοκληρώσει άμεσα τη διαδικασία εκλογής αρχηγού που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως ορίζει το καταστατικό. Επίσης ζητώ την παραίτηση του προέδρου της ΚΕΦΕ, καθώς και όλων των μελών της», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι συνεργάτες του Περιφερειάρχη Κεντρικης Μακεδονίας σημειώνουν ότι «ο κ. Μεϊμαράκης ανέλαβε μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος μετά την παραίτηση Σαμαρά με βασική αποστολή να οδηγήσει το κόμμα στην αλλαγή ηγεσίας. Στην συνέχεια μετά τις εκλογές πήρε την απόφαση να ανοίξει την διαδικασία. Ωστόσο παρέμεινε πρόεδρος του κόμματος και ταυτόχρονα υποψήφιος για την ηγεσία. Σε όλη την διάρκεια δεν έκρυψε ότι διαφωνούσε με την εκλογή από την βάση”.
Του καταλογίζουν ότι “δεν στήριξε την διαδικασία όπως δείχνει και η απροθυμία των βουλευτών του στην ΚΕΦΕ σε όλα τα στάδια και η απουσία τους από συνεδριάσεις του οργάνου”. Ακόμη και για την επιλογή της infosolutions που χρεώνεται το ναυάγιο λένε ότι επέλεγη μετά την παρέμβαση Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ με βασικό κριτήριο ότι έκανε την πιο φθηνή προσφορά και όχι γιατί είχε τα εχέγγυα ότι ήταν η καλύτερη εταιρεία.
Καθώς η εταιρεία έχει σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά βλέπουν “σύμπτωση συμφερόντων Σαμαρά και Μεϊμαράκη στο ναυάγιο της διαδικασίας”. Θεωρούν δε “ύποπτο ότι λογισμικό για την ηλεκτρονική διαδικασία δεν λειτούργησε ποτέ».
Πίσω από όλα αυτά βλέπουν προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος εκλογής και να μην γίνεται από την βάση κάτι που θα ευνοήσει τους μηχανισμούς.
Σημειώνουν ακόμη ότι την Κυριακή το πρωί όταν διαπιστώθηκε ότι δεν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα υπήρξε επικοινωνία των υποψηφίων μεταξύ τους κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να μην ακυρωθεί η εκλογή και να γίνει με χειρόγραφο σύστημα, ενώ πρότεινε και τον τρόπο με τον οποίο στην συνέχεια θα επαληθευόταν και ηλεκτρονικά. Ο κ. Μεϊμαράκης λένε, αρνήθηκε και έδωσε εντολή στους δικούς του ανθρώπους ανά την επικράτεια να αποσυρθούν από τα εκλογικά κέντρα κατά τρόπο που η διαδικασία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Πολιτικά οι συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα υποστηρίζουν ότι η προεκλογική διαδικασία έδειχνε ότι θα κέρδιζε την αναμέτρηση και ήταν ο τελευταίο που θα είχε λόγο να την υπονομεύσει. Θεωρούν δε ότι η αναβολή της εκλογής σχετίζεται με τις ευρύτερες πολιτικές διαδικασίες στην κατεύθυνση των συμμαχικών κυβερνήσεων μετά την διαφαινόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ με την προβλεπόμενη απώλεια βουλευτών κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού.
Δεδομένου πώς και οι τρεις υποψήφιοι έχουν στραφεί κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και αρνούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν, το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ (στις 13:00) είναι αδύνατο. Μάλλον το αντίθετο εκτιμούν αρκετοί ότι θα συμβεί, δεδομένου ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και το πιθανότερο είναι η ΚΕΦΕ να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων για το φιάσκο της Κυριακής.
Όλα δείχνουν λοιπόν πώς η ΝΔ έχει μπει σε μία φάση που είναι αδιέξοδη και την την οδηγεί στη διάλυση σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα. Πολλοί εκτιμούν πώς μόνο ένα πρόσωπο θα μπορούσε να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης στη δύσκολη αυτή στιγμή και να παίξει το ρόλο του “θεματοφύλακα” της ΝΔ. Κι αυτό ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής.
Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίζεται οργισμένος από τις εξελίξεις στη ΝΔ, και κρατά στάση αναμονής ή σιωπής. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε και αν θα είναι αυτός ο “απο μηχανής Θεός” που θα τραβήξει από το γκρεμό τη ΝΔ.  
pronews