28.11.15

Χαμηλά ο πήχυς για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη


Επιτροπές για το Ασφαλιστικό και για την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός
- Σοβαρό επεισόδιο με τους συνεργάτες των αρχηγών
- Η ανάλυση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αρχή της συνεδρίασης Με δεδομένες τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για συναίνεση στο ασφαλιστικό, ο πήχυς των προσδοκιών στο Μέγαρο Μαξίμου για μία μίνιμουμ συνεννόηση σε θέματα μείζονος σημασίας μειώνεται αισθητά και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα περιοριστεί στην καταγραφή των προβλημάτων, χωρίς να υπάρχει έδαφος για όποια συμφωνία.

Στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών άρχισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, στη συνέχεια η πρόεδρος του ΠαΣοΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ένωσης ΚεντρώωνΒασίλης Λεβέντης, ο προσωρινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τελευταίος πήγε στο προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αφού κάθισαν όλοι γύρω από το τραπέζι της σύσκεψης μπήκε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.


Όταν έκλεισαν οι πόρτες του Συμβουλίου δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην αίθουσα όπου ήταν οι συνεργάτες των αρχηγών.

Ο καβγάς ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έκαναν ερώτηση στην κυβερνητική εκπρόσωποΟλγα Γεροβασίλη. Επενέβη ο σε έντονο ύφος ο συνεργάτης του προσωρινού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η κυβερνητικοί εκπρόσωπος προσπαθεί να δώσει κλίμα.

Με έντονο ύφος επενέβη ο κ. Τέρενς Κουίκ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουμουτσάκο και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο λέγοντας «κρίμα είσαι και διπλωμάτης».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας «άσε με να κάνω την δουλειά μου» και η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλω να ενημερώνω τα ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι ενώ η φρουρά βρέθηκε σε αμηχανία. Τελικά οι συνεργάτες των αρχηγών χωρίστηκαν σε πηγαδάκια του ιδίου κόμματος. Η ένταση ουσιαστικά εκδηλώνεται δια της σιωπής, ενώ μιλάνε μεταξύ τους χαμηλόφωνα για να μην ακουστούν.

Την έναρξη του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος έκανε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για το πως φτάσαμε έως εδώ καθώς και πως θα γίνονται μελλοντικά και για πιο λόγο τα Σύμβούλια Αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος μέχρι τις 13:25 είχαν μιλήσει μόνο ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Τσίπρας.

Στις 14:38 έγινε διάλειμμα στη σύσκεψη.

Οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοι θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.

Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη.

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή πορεία όσον αφορά το θέμα του ασφαλιστικού και θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση εάν το κλίμα μέσα στην αίθουσα των πολιτικών αρχηγών ενταθεί ή όχι.

Γιατί, για παράδειγμα ο Π. Καμμένος είναι έτοιμος να επιτεθεί σε Ι. Πλακιωτάκη και Φ. Γεννηματά για το θέμα του PSI, ενώ θα ζητήσει περισσότερα στοιχεία που αφορούν τις μεγάλες συντάξεις και τις περικοπές τους από τον Β. Λεβέντη, ένα από τα εννέα σημεία που θέτει ο Πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων ώστε να στηρίξει την κυβέρνηση: «Εάν μας παρουσιάσει στοιχεία για τις συντάξεις και αυτά είναι ορθά, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τα υιοθετήσουμε»,δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της συγκυβέρνησης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση της Προέδρου του ΠαΣοΚ Φώφης Γεννηματά η οποία διαμήνυσε ήδη στον Πρωθυπουργό ότι δεν συζητεί το ασφαλιστικό και εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ζητώντας μια άλλη διαδικασία για συζήτηση. Ο προσωρινός Πρόεδρος της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκης, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις, θα ακούσει τις απόψεις και θα τις μεταφέρει στους τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης θα ακούσει τις απόψεις του Πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό, διαμηνύοντας ότι «τα δανεικά έχουν τελειώσει».
Εκλογικός νόμος - σενάρια εργασίας


Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι εξετάζεται στην κυβέρνηση το νέο σενάριο για τον εκλογικό νόμο, το οποίο περιλαμβάνει απλή αναλογική ή αναλογικότερο σύστημα, 20 αντί 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα και όριο το 2% αντί το 3% που ισχύει σήμερα. Το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα συζητηθεί σήμερα στο συμβούλιο των πολιτικώς αρχηγών.
tovima