12.11.15

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΕΣΜΕΡΓΚΑ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΡΙΑΣ-ΙΡΑΚ


 Οι Τούρκοι τα μαζεύουν για χερσαία επιχείρηση στη Συρία και ζητούν τη συνδρομή των ΗΠΑ απέναντι στα μαχητικά της Ρωσίας

Οι Τούρκοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδια τους για χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία και ζητούν τη συνδρομή των ΗΠΑ για να προχωρήσουν έστω σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Κάτι όμως και πάλι εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο, καθώς η Ρωσία έχει επιβάλλει μια no-fly-zone στην περιοχή που είναι δύσκολο να σπάσει χωρίς... κατάρριψη.

Θα το επιχειρήσουν οι Τούρκοι; Μάλλον απίθανο καθώς η Ουάσιγκτον δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τους Ρώσους σε ένα πεδίο στο οποίο γνωρίζει πώς δεν έχει καμία τύχη. Η Μόσχα έχει φροντίσει να αναπτύξει δυνάμεις και οπλικά συστήματα τα οποία μπορούν να υπερασπιστούν τα εδάφη της Συρίας όποτε το θελήσουν.
Δια του αντιπροέδρου της Νουμάν Κουρτουλμούς η Τουρκίας υποστήριξε λοιπόν πώς στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σχέδιο επέμβασης χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία. Πιθανόν να έπαιξε ρόλο και το μήνυμα που της έστειλε η Μόσχα βομβαρδίζοντας τους Τούρκους που επιχείρησαν προ ημερών να στείλουν όπλα στους τζιχαντιστές.
Πρόσθεσε ο κ. Κουρτουλμούς πώς “είναι απαραίτητο να καταστρωθεί ένα σχέδιο δράσης από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την εκρίζωση της τρομοκρατίας” διαφορετικά θα βαθύνει το χάος στη Συρία. Ποιος μιλάει για τρομοκρατία; Η Άγκυρα που ευθύνεται για το δημιούργημα του ISIS με στόχο την ανατροπή του Άσαντ.
Αυτό επιδιώκει και τώρα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης, “θα ήταν αδύνατη η εγκαθίδρυση της τάξης στην Συρία, εάν παραμείνει στην εξουσία ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ”.
Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα στη Συρία λόγω της παρουσίας της Ρωσίας. Μάλιστα για να φυλάξει τα σύνορα της ζήτησε τη συνδρομή αεροσκαφών από τις ΗΠΑ.
Ο γραμματέας Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, δήλωσε ότι τα πρώτα έξι μαχητικά τύπου F-15C Eagle έχουν φθάσει στην αεροπορική βάση των Αδάνων, Ιντσιρλίκ, στην Τουρκία, για να περιπολούν στον εναέριο χώρο, κατόπιν επείγοντος αιτήματος της Άγκυρας.
Ο Κουκ τόνισε ότι το τουρκικό αίτημα δικαιολογείται λόγω της "εισβολής ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Τουρκίας”.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι ορισμένες δράσεις των ΗΠΑ αντανακλούν την «υποχρέωση μας για την προστασία των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στοχεύοντας στην αποδυνάμωση του “Ισλαμικού Κράτους” και την τελική νίκη επί αυτού».
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι μετά από τα μαχητικά αυτά στη βάση του ‘Ιντσιρλίκ’ θα μεταβούν και βομβαρδιστικά τύπου «F-15E Strike Eagle» για να συνδράμουν με την τουρκική πολεμική αεροπορία στον αγώνα κατά των τρομοκρατών.
Την ίδια στιγμή πάντως, Ρώσοι, Σύριοι και Κούρδοι συνεχίζουν να τσακίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μάχες εντός των πόλεων. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μάλιστα οι Κούρδοι μαχητές “Πεσμεργκά” ξεκίνησαν μεγάλη επίθεση για να ανακαταλάβουν την πόλη Σινγιάρ στα σύνορα Ιράκ-Συρίας, 80 χλμ. δυτικά της Μοσούλης, από τους τζιχαντιστές.
pronews