23.11.15

Ο Τσίπρας στο Ισραήλ την Τετάρτη - Ακολουθεί ο Καμμένος σε ξεχωριστή επίσκεψη


Tην Ιερουσαλήμ θα επισκεφτεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ερχόμενη Τετάρτη. 
Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο επίκεντρο των οποίων θα βρίσκονται ενεργειακό, τεχνολογία, άμυνα, εκπαίδευση, τουρισμός. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια ξεχωριστή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου. 


  Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιδιώκει να συνεχίσει το μονοπάτι συμφιλίωσης με το Ισραήλ που είχαν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.   
Άλλωστε, οι διμερείς σχέσεις είχαν αρχίσει να οικοδομούνται πριν ανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία. Μάλιστα, πριν τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαβεβαιώσει το Ισραήλ πως θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, καθησυχάζοντας τους εξαιρετικά ανήσυχους Ισραηλινούς. 

   Οι φόβοι, ωστόσο, δείχνουν να έχουν παραμείνει στο περιθώριο καθώς η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ στις 25 Νοεμβρίου, ερμηνεύεται από την ισραηλινή κυβέρνηση ως ένα ακόμα βήμα σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.   Εξάλλου, οι επισκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου αντίστοιχα τους περασμένους μήνες, έγιναν αντιληπτές ως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την ισραηλινή πλευρά.
   Στο ταξίδι του την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους Νίκο Κοτζιά, Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς και από την Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιάννη Αμανατίδη, ενώ αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων πριν μεταβεί την επόμενη ημέρα στην Ραμάλα της Παλαιστίνης.
 Ωστόσο, από την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης θα λείπει ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Ισραήλ τον περασμένο Ιούλιο και είχε συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιαλόν και θα ξανα επισκεφθεί το Ισραήλ ξεχωριστά.  
 Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να συνομιλήσει με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ’, ενώ θα γευματίσει και θα έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ριβλίν, τον υπουργό Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ισαάκ Χέρτζογκ. 
  Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές οι συνομιλίες αναμένεται να κινηθούν γύρω από θέματα που αφορούν στην άμυνα, την ενέργεια, την τεχνολογία, ενώ οι Ισραηλινοί εκφράζουν την πρόθεσή τους για συνεργασία με την ελληνική πλευρά σε ζητήματα όπως η συντήρηση αεροσκαφών, οι πλατφόρμες εξόρυξης αερίου, η ενίσχυση του τουριστικού κύματος, η τεχνολογία με επίκεντρο τις επιχειρήσεις start-ups, στις οποίες οι Ισραηλινοί θεωρούνται πρωτοπόροι, η ιατρική, η εκπαίδευση. 

   Οι δύο πλευρές επιθυμούν τη διατήρηση των ήδη βελτιωμένων σχέσεων, αλλά στόχος είναι η υλοποίηση των επαφών αυτών σε κάτι χειροπιαστό. 
Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα, καθώς το Ισραήλ εκτιμά πως η χώρα θα αποτελούσε εναλλακτική λύση στο πρόβλημα για την μεταφορά αερίου, τη στιγμή που η προοπτική να περάσει αγωγός από την Τουρκία φαντάζει δύσκολη εξαιτίας των σχέσεων με την Άγκυρα.   

 Από την άλλη, η πιθανότητα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού που θα φτάνει στην Κρήτη μέσω Κύπρου, κρίνεται δύσκολη τεχνολογικά και εκτιμάται ότι θα έχει υψηλό κόστος. Αξιωματούχος επεσήμανε πως για να καταστεί εφικτό ένα τέτοιο «πέρασμα» θα πρέπει Κύπρος και Τουρκία να επιλύσουν τα προβλήματά τους.  
 Επομένως, πιθανό σενάριο αποτελεί η κατασκευή αγωγού από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» προς την Κύπρο και στη συνέχεια το υγροποιημένο αέριο να μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα και από εκεί να τροφοδοτεί τους αγωγούς ΤΑΡ και IGB.

pronews