27.11.15

Αντιδράσεις ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας: "Τι στο Θεό σκεφτόσασταν όταν τους καταρρίπτατε;"


ΑΠΟΝΕΝΟΗΜΕΝΟ ΔΙΑΒΗΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ SU-24 

Τα χαστούκια για τον Ρ.Τ. Ερντογάν και την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 εντός του εναερίου χώρου της Συρίας πέφτουν βροχή και δείχνουν πώς η απόφαση αυτή μοιάζει με απονενοημένο διάβημα.
Και δεν είναι μόνο οι σφοδρές αντιδράσεις της Ρωσίας, οι οποίες όλοι είναι πεπεισμένοι πώς δεν θα σταματήσουν εδώ αλλά θα ενταθούν όπως δείχνουν οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις του Β. Πούτιν, αλλά και από το ΝΑΤΟ με χαρακτηριστικότερη τη φράση που απευθύνθηκε κατά των εκπροσώπων της Τουρκίας στην πρόσφατη Σύνοδο της Συμμαχίας, "τι στο Θεό σκεφτόσασταν όταν τους καταρρίπτατε;
Και μιλάμε για το ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και τους Κούρδους. Όλοι είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εναντίον πλέον της Τουρκίας και αυτό γιατί κανείς δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία για να ικανοποιήσει τις παράφρονες αποφάσεις του Ερντογάν.
Από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, που προκάλεσε η ίδια η Τουρκία με το που κατέρριψε το Su-24, έρχονται στην επιφάνεια πλέον άγνωστες παρασκηνιακές πτυχές. Τις αποκαλύπτει ο πρώην αξιωματούχος της CIA και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Λάρι Τζόνσον. Σύμφωνα με τον Τζόνσον, στη Σύνοδο, πολλοί εκ των συμμετεχόντων, καταδίκασαν την πράξη της Τουρκίας.
“Αν και η επίσημη αντίδραση του ΝΑΤΟ για την κατάρριψη του ρωσικού SU-24 ήταν ουδέτερη, την ώρα της Συνόδου πολλά μέλη της Συμμαχίας εξέφρασαν βαθιές ανησυχίες για τις πράξεις της Τουρκίας”, δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας στο Russia Today.
“Πίστεψα ότι το ΝΑΤΟ θα έτρωγε την παραφροσύνη της Τουρκίας, αλλά ευτυχώς, οι πληροφορίες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ μεταφέρουν ότι πολλά μέλη ρωτούσαν την Τουρκία: Τι στο όνομα του Θεού σκεφτόσασταν;”.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον, κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Συνόδου, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι η Τουρκία έπρεπε να είχε χειριστεί διαφορετικά το θέμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν ανησυχούν τόσο εάν επιστρέψουμε σε έναν «ψυχρό πόλεμο», αλλά ότι τέτοιου είδους ανοησίες μπορεί να οδηγήσουν σε έναν πραγματικό πόλεμο. «Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να εμπλακούν Ρωσία και Δύση σε κάποιον πόλεμο», υπογράμμισε.
Μπορεί επίσης ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα να μίλησε για δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τον εθνικό εναέριο χώρο της, αλλά η Ουάσιγκτον εμφανίζεται επίσης ενοχλημένη από την ενέργεια της Τουρκίας και εκτιμά πώς ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου έχουν δική τους ατζέντα στην περιοχή και δύσκολα μπορεί κανείς να τους εμπιστευτεί.
Αυτό δείχνει και η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν Αμερικανούς στρατιώτες στην μαρτυρική κουρδική πόλη Κόμπανι, στη βόρεια Συρία προκειμένου να εκπαιδεύσουν και να υποστηρίξουν τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες ενόψει των νέων επιχειρήσεων που αναμένεται να διεξάγουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα έχουν αποστολή να σχεδιάσουν τις επιχειρήσεις που θα διεξαχθούν εναντίον δύο πόλεων που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος: της Τζαραμπλούς και της Ράκκας, στο βόρειο τμήμα της χώρας”, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μία πηγή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), του σοσιαλιστικού στρατού των Κούρδων της Συρίας.
Ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επιβεβαίωσε την άφιξη περισσότερων από 50 Αμερικανών εκπαιδευτών στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας. Ο Άμπντελ Ραχμάν διευκρίνισε ότι περίπου 30 από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς βρίσκονταν αυτήν την περίοδο στην Κόμπανι, ενώ άλλοι ήρθαν από την επαρχία Χασάκα.
Η άφιξη των Αμερικανών στρατιωτικών για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους αποτελεί το πλέον ηχηρό χαστούκι του Μπάρακ Ομπάμα στον Ερντογάν. Σημειώνεται πώς οι Κούρδοι της Συρίας έχουν αναπτύξει άριστες σχέσεις με τους Ρώσους, οι οποίοι τους εξοπλίζουν, ενώ έχουν “ορκισθεί” εκδίκηση στις περιοχές των Τουρκομάνων και αυτές που ελέγχει ο υποτιθέμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Οι Κούρδοι μάλιστα χθες αντέδρασαν στο τελεσίγραφο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και των συμμάχων τους τζιχαντιστών της Αχράρ Αλ Σαμ και του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα, το Μέτωπο Αλ Νούσρα να αποσυρθούν από 7 χωριά στα σύνορα Συρίας και Τουρκίας.
Επιτέθηκαν στις θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στη στρατηγικής σημασίας συνοριακή πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου βρίσκεται και το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Αλ Σαλάμ από το οποίο οι Τούρκοι στέλνουν κομβόι φορτηγά με προμήθειες και όπλα στους τουρκόφιλους, Τουρκομάνους και Τούρκους τζιχαντιστές.
Το ίδιο συνοριακό πέρασμα βομβαρδίζεται από την Τετάρτη από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία, που καταστρέφει τουρκικές νταλίκες. Αυτό το σημείο μάλιστα κατέδειξε στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ως μία από τις βασικές πηγές του κακού, διότι από εκεί οι τζιχαντιστές περνούν λαθραία το πετρέλαιο στην Τουρκία και το ανταλλάσσουν με όπλα. Συμφώνησαν πώς είναι κάτι που πρέπει να τελειώσει.
Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε στοχοποιηθεί από τους Ρώσους και η Τουρκία αντέδρασε για να προστατεύσει τις “μπίζνες” με τους τζιχαντιστές καταρρίπτοντας το ρωσικό Su-24. Με την κίνηση της αυτή ωστόσο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και πλέον η ρωσική Αρκούδα είναι έτοιμη να την κατασπαράξει σε στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο. 
Οι S-400 έχουν αναπτυχθεί στη Συρία και έχουν βάλει στο στόχαστρο κάθε τουρκικό αεροσκάφος, το ίδιο και το Moskva που πλέει στη Μεσόγειο, επιπλέον αεροσκάφη Su-34 και Su-30SM μετακινούνται στη Συρία, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με σφοδρότητα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας με τον Πούτιν να έχει κλείσει τα τηλέφωνα στον Ερντογάν και να προειδοποιεί "μην τυχόν και τολμήσετε να κλείσετε τα Στενά στα ρωσικά πλοία". Κι αυτά σε στρατιωτικό επίπεδο, γιατί υπάρχουν και πολλές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις.
pronews