26.11.15

Δεν πάει ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών


Προσέρχονται -πλην ΚΚΕ- στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δύσκολα δίνουν συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις τους μετά το αίτημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ΝΔ θα συμμετάσχει με τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ δεν θα λάβει μέρος η Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρουν από τη ΝΔ ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επίσης, από τη Συγγρού θέτουν ερώτημα γιατί η κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου, όταν η ΝΔ δεν έχει ακόμη εκλέξει αρχηγό.
Από την κυβέρνηση, ωστόσο, απαντούν πως ο πρωθυπουργός πίστευε ότι η ΝΔ θα είχε εκλέξει αρχηγό την περασμένη Κυριακή, και γι’αυτό προγραμμάτιζε την κίνησή του αυτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πάντως, μιλώντας στο Βήμα, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκηςέγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Θα ανταποκριθούμε στην πρόσκληση, εφόσον γίνει υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας. Θα επικοινωνήσω με τον κ. Παυλόπουλο. Για το αν θα συναινέσουμε στο ασφαλιστικό, απαντάω ότι το ασφαλιστικό είναι υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».
Ο Βασίλης Λεβέντης φάνηκε κάθετα αντίθετος στα σχέδια της κυβέρνησης αναφορικά με το ασφαλιστικό λέγοντας: «Στο ασφαλιστικό είναι τελείως λάθος. Πρέπει να περικοπεί η σύνταξη σε 80.000 πλούσιους, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί να παίρνει σύνταξη κάποιος που εισπράττει 7.000 ευρώ; Αν σταματήσει να τα εισπράττει, να επανέλθει η σύνταξή του. Με τα χρήματα αυτά δεν θα κόβονταν οι συντάξεις κάτω από 1.000 €. Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα. Αν αυτό έχουν στο μυαλό τους, αυτό είναι φασισμός. Κάνουν πράγματα που ούτε η χούντα δεν έκανε. Είναι τρελοί και νομίζω ότι δολίως προχωρούν και σε διαδικασίες κατεπείγοντος και στην πρακτική κατάθεσης άσχετων τροπολογιών».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεδριάζει με τα στελέχη του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση του πρωθυπουργού.
Το ΚΚΕ αιτιολόγησε την απόφασή να μην παραβρεθεί, κατηγορώντας την κυβέρνηση για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης» κάνει λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν 'εθνικής ομοψυχίας', έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».
Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.
» Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής:
«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».
«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ' εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωσή για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

athensvoice.gr