9.11.15

Ερώτηση Κακλαμάνη για τις ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΗ


Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (09/11) στη Βουλή ο δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής , Νικήτας Κακλμάνης, σχετικά με τις καταγγελίες του προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργου Αδαμίδη, περί ανείσπρακτων οφειλών ύψους 2,5 δις ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Στην ερώτηση του ο κ. Κακλαμάνης, αναφέρεται πιό συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο ύπαρξης μεγαλο-οφειλετών προς την ΔΕΗ που όμως έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τις οφειλές τους. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση αλλά και τα μέτρα που θα ληφθούν για να γίνει η αποπληρωμή των οφειλών αυτών. 


Επιπροσθέτως, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας διερωτάται για το αν θα υπάρξει νομοθέτικη ρύθμιση έτσι ώστε οι μεγαλοφειλέτες να μην μπορούν να ηλεκτροδοτούνται από άλλες εταιρείες εαν δεν έχουν πρώτα αποπληρώσει τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ. Η ερώτηση του απευθύνεται προς του συναρμόδιους υπουργούς, Πάνο Σκουρλέτη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αναλυτικότερα:

«Η χθεσινή (04/11) ραδιοφωνική συνέντευξη του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κυρίου Γιώργου Αδαμίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά στη κοινή γνώμη, ειδικά όσον αφορά στις απαντήσεις που έδωσε για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της εταιρείας.

Συγκεκριμένα ο κύριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «οι ανείσπρακτες οφειλές αγγίζουν 2,5 δισ. ευρώ και τα "φέσια" από τους απλήρωτους λογαριασμούς ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα δάνεια της ΔΕΗ σε τράπεζες φθάνουν τα 5 δισεκατομμύρια.» Επιπλέον, αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταναλωτές - ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επιχειρήσεων που άφηναν απλήρωτους λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά η ΔΕΗ αδυνατούσε όλα αυτά τα χρόνια να τους διακόψει την ηλεκτροδότηση, με "άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις", επειδή "φουσκωτοί" -όπως λέει- παρεμπόδιζαν και απειλούσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε καταγγελίες επισημαίνοντας πως υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ οι οποίοι όταν η εταιρεία τους "κόβει" το ρεύμα και αφαιρεί τον μετρητή υπογράφουν συμβόλαιο με μια από τις ιδιωτικές εταιρείες - παρόχους και ηλεκτροδοτούνται κανονικά χωρίς να πληρώσουν το προηγούμενο χρέος, εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει. Ειδικότερα, εξήγησε ότι «Πηγαίνουν σε ιδιωτικές εταιρείες και αφήνουν "φέσι" στη ΔΕΗ. Τα "φέσια" στη ΔΕΗ αυτή την ώρα είναι πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτές οι εταιρείες παίρνουν τον πελάτη αδιαφορώντας αν χρωστούσε στη ΔΕΗ».

Μετά από μία προσεκτική ανάγνωση των παραπάνω δηλώσεων, είναι εύκολα κατανοητό πως ο κύριος Πρόεδρος εξαπέλυσε πολύ βαριές καταγγελίες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και απαντήσεων. Στη σημερινή εποχή, που η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναγκάζεται να πληρώνει τους φόρους της και τους λογαριασμούς σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, κάνοντας βαριές θυσίες και στερούμενοι άλλα αγαθά, είναι προκλητικό να υπάρχουν εύποροι συμπατριώτες μας, που αρνούνται να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και οι οποίοι ουσιαστικά μετακυλούν τα χρέη τους στην κοινωνία.»

real.gr