15.11.15

Στρατιωτικοί στο δρόμο και ο ρόλος των εν ενεργεία που κάποιοι προσπαθούν να "διασπάσουν"


Στις 20 Νοεμβρίου οι Ενώσεις Αποστράτων θα κάνουν συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Θα είναι το πρώτο τεστ των αντοχών που έχουν απομείνει στους απόστρατους μετά από πέντε χρόνια προσπάθειας να περισώσουν ότι μπορεί να περισωθεί από την άγρια επίθεση που δέχτηκαν και συνεχίζουν να δέχονται.

Θα ήταν σίγουρα χειρότερα τα πράγματα αν δεν είχαν κινητοποιηθεί, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση οι “θεσμικές” Ενώσεις Αποστράτων . Κινητοποίηση που προέκυψε από τις “φρέσκιες” τότε Ενώσεις Αποστράτων που είχαν δημιουργηθεί εκτός των θεσμικών.
Και βέβαια τον πρωταγωνιστικό ρόλο σ΄ όλη αυτή την προσπάθεια τον έπαιξαν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί που για πρώτη φορά στην ιστορία ,οργανώθηκαν και πάλεψαν με απόλυτα θεσμικό και νόμιμο τρόπο. Και ήταν αυτοί που πρώτοι έφεραν αποτέλεσμα και στρίμωξαν την κυβέρνηση Σαμαρά με την απόφαση του ΣτΕ. Τώρα πορεία για την …γωνία έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που έχει υποσχεθεί να εκτελέσει στο ακέραιο την απόφαση.

Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί μέσω ΠΟΕΣ και Ενώσεων Στρατιωτικών θα συμμετάσχουν οργανωμένα στην συγκέντρωση της 20ης Νοεμβρίου. Αυτό όμως είναι τη δεδομένη στιγμή το λιγότερο. Έρχονται πολλά και δύσκολα και οι εν ενεργεία θα πρέπει με πολύ προσοχή και με ενέργειες που δεν θα ξεπερνούν ποτέ τα όρια να διεκδικούν.

Το κλίμα στις ΕΔ είναι βαρύ και το μίγμα θυμού και απογοήτευσης που υπάρχει μπορεί να γίνει εκρηκτικό. Κι εδώ είναι που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει μεγάλη ευθύνη να προλάβει τα χειρότερα. Και επιτέλους να νομοθετήσει για τον λεγόμενο “χακί συνδικαλισμό”! 

Μετά από τις εκλογές του Ιανουαρίου έγινε σαφές ότι στον χώρο των εν ενεργεία στρατιωτικών άρχισαν να δημιουργούνται “στρατόπεδα” που ο τρόπος έκφρασης και λειτουργίας τους ,η σύνθεσή τους και ο δημόσιος λόγος τους προκαλούν υποψίες ότι επηρεάζονται από κομματικά επιτελεία αποστράτων . Οι υποψίες ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθούν . Όπως και να ‘χει πάντως η “πολυδιάσπαση” τους μόνους που δεν βοηθά είναι οι στρατιωτικοί. Και ίσως γι΄ αυτό οι πολιτικές ηγεσίες απέφευγαν να νομοθετήσουν. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν θα συνεχίσει το ίδιο …βιολί.

Η 20η Νοεμβρίου θα είναι η πρώτη δυναμική κινητοποίηση στο χώρο των ΕΔ. Αν θα ακολουθήσουν κι άλλες θα εξαρτηθεί από το τι προθέσεις έχει η κυβέρνηση έναντι όσων αναμένουν οι στρατιωτικοί. Εν ενεργεία και απόστρατοι. Και σε πρώτη φάση δεν είναι τίποτα άλλο από την απλή εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα σημάδι αισιοδοξίας ότι δεν θα ζήσουμε κι άλλες “δυναμικές κινητοποιήσεις”.

Το βίντεο για την συγκέντρωση και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.


onalert