24.10.15

Ρωσία: KAB-250, η νέα βόμβα ακριβείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις


Την ολοκλήρωση των δοκιμών μίας νέας ρωσικής βόμβας ακριβείας δημοσιοποίησε η ρωσική ειδησεογραφική πύλη Sputnik News. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση η νέα βόμβα είναι βάρους 250 κιλών και φέρει την ονομασία KAB-250.
Αποτελεί τη μικρότερου βάρους έκδοση της βόμβας ακριβείας KAB-500 που ήδη χρησιμοποιείται από τις ρωσικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις στη Συρία και ενσωματώνει τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις δοκιμές και την επιχειρησιακή χρήση.

Όπως αναφέρεται, η KAB-250 έχει αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις, λέιζερ καθοδήγησης και δορυφορικής καθοδήγησης. Μετά την άφεση το ενσωματωμένο στη βόμβα σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας την καθοδηγεί στην περιοχή του στόχου.
Μόλις η βόμβα φθάσει σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων από τον στόχο ο υπολογιστής της ενεργοποιεί τον θερμικό αισθητήρα της που εγκλωβίζει τον επιθυμητό στόχο.
Στη συνέχεια γίνεται η σύγκριση της εικόνας που λήφθηκε από τον αισθητήρα με την εικόνα αναφοράς που έχει αποθηκευτεί στη μνήμη πριν την εκτέλεση της αποστολής και στη βάση της σύγκρισης των δύο εικόνων γίνεται (μέσω των πτερυγίων που επίσης επιτρέπουν στη βόμβα να ανεμοπορεί) η διόρθωση της τροχιάς ώστε η απόκλιση από το επιθυμητό σημείο πρόσκρουσης επί του στόχου να είναι μικρότερη των τριών μέτρων.
Η KAB-250 διαθέτει πυροκεφαλή θραυσματοποίησης βάρους 165 κιλών (εκ των οποίων τα 90,7 κιλά αποτελούν την εκρηκτική γόμωση) που έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή ελαφρά προστατευμένων στόχων, όπως ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα ή εγκαταστάσεις, αμυντικά έργα κ.λπ.
Η άφεση της μήκους 3,2 μέτρων και βάρους 256,28 κιλών KAB-250 μπορεί να γίνει κατά μόνας ή ως ομάδα όπλων, ημέρα και νύκτα, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών, ενώ το όπλο απομακρύνεται από το αεροσκάφος άφεσης με ταχύτητα κυμαινόμενη από 199,6 έως 350,5 μέτρων το δευτερόλεπτο (718,5 χιλιόμετρα/ώρα έως 1.261 χιλιόμετρα ανά ώρα). Ας σημειωθεί ότι στη δεύτερη περίπτωση η ταχύτητα που επιτυγχάνει η KAB-250 είναι υπερηχητική.

defence point