25.10.15

Ερχεται νέο ...λαθροτσουνάμι από το Αφγανιστάν!

New York Times: Από το Αφγανιστάν το νέο προσφυγικό κύμα

Η εφημερίδα «New York Times» κρούει σε δημοσίευμά της τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας τις δυνητικά καταστροφικές προσφυγικές διαστάσεις της αναζωπυρωμένης κρίσης στο Αφγανιστάν. 



Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, από τους περίπου 550.000 ανθρώπους που έχουν φτάσει φέτος στη «γηραιά» ήπειρο μέσω της Μεσογείου (μέσω Ελλάδας και Ιταλίας δηλαδή) περίπου το 20% ήταν Αφγανοί. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων εντός του Αφγανιστάν φέρεται να προσεγγίζει ήδη το 1 εκατ.

Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν τις αφγανικές αρχές να εκδίδουν πλέον κατά μέσον όρο 2.000 διαβατήρια ημερησίως, αριθμό τριπλάσιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πριν από έξι μήνες. Οι Ευρωπαίοι ωστόσο από την πλευρά τους κωλυσιεργούν, ενώ πίσω στο Αφγανιστάν ο πόλεμος αναζωπυρώνεται, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Το Ιράν και το Πακιστάν, παραδοσιακοί προορισμοί για τους Αφγανούς, πλέον δεν δείχνουν διάθεση να υποδεχθούν νέα καραβάνια προσφύγων. Αντιθέτως, μάλιστα, προχωρούν σε μαζικές απελάσεις ή αρνούνται να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής χιλιάδων από τους συνολικά... εκατομμύρια Αφγανούς που ήδη βρίσκονται εντός των συνόρων τους. Ως εκ τούτου τα νέα καραβάνια των προσφύγων «έχουν αρχίσει να κατευθύνονται προς την Ευρώπη».

Οι πολιτικοί στη Δύση δείχνουν μέχρι στιγμής να μην έχουν αντιληφθεί τους νέους κινδύνους που αναδύονται, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι «New York Times», κινδύνους που έχουν να κάνουν κυρίως με δύο πράγματα: Με τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν από τη μία και με τις προσφυγικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη από την άλλη. Η Ε.Ε. άλλωστε, με τις εξελίξεις στη Συρία, «ήδη ζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Με δεδομένο ωστόσο ότι ο κατάσταση εντός του Αφγανιστάν επιδεινώνεται και μάλιστα με ραγδαίο ρυθμό, οι προσφυγικές ροές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γιγαντωθούν.

Υπό έλεγχο 30 επαρχίες

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι Ταλιμπάν «αλωνίζουν» στο Βόρειο Αφγανιστάν. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να καταλάβουν προσωρινά την περιφερειακή πρωτεύουσα Κουντούζ κοντά στα σύνορα με το Τατζικιστάν. Από τις συνολικά 398 επαρχίες της χώρας περίπου οι μισές εκτιμάται σήμερα ότι απειλούνται από τους ταλιμπάν ενώ περίπου 30 τελούν ήδη υπό τον έλεγχό τους.

Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να παρατείνει την παραμονή σχεδόν 10.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν και για το 2016, ενώ παράλληλα και οι Ρώσοι αρχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους εμπλοκή στην περιοχή.

Πηγή: Ethnos