31.10.15

Το Βερολίνο θέλει με κάθε τρόπο να βάλει ξανά το ΔΝΤ στην Ελλάδα - Το "κόλπο" με το χρέος


ΟΙ ΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΕΚΤ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 


Efenpress: Το όλο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με "συμβατικές" μεθόδους, αλλά με αποφασιστική ακραία αντιπαράθεση.
Σε μια νέα εξέλιξη και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών στόχος πλέον είναι στο πως θα ενταχθεί το ΔΝΤ μετά από συνεχόμενη επιμονή της Γερμανίας στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε για ακόμα μια φορά να μπορεί το Βερολίνο να επιβάλλει σκληρά μέτρα και το πολιτικό κόστος να το αναλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Οι Ευρωπαίοι δελεάζουν το ΔΝΤ», αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel σήμερα, επισημαίνοντας ότι προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπολογίσουν διαφορετικά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Αποφασιστικής σημασίας θα είναι στο μέλλον η λεγόμενη μικτή ανάγκη χρηματοδότησης της Ελλάδας, δηλαδή η σχέση μεταξύ της καταβολής των τόκων και της αποπληρωμής χρέους και της οικονομικής ισχύος της χώρας.
Επειδή οι δανειακοί όροι για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πολύ συμφέροντες, το αποτέλεσμα είναι έτσι πιο θετικό – και μια άφεση χρέους μη απαραίτητη», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και υπενθυμίζει ότι εδώ και πολύ καιρό, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει συνδέσει την περαιτέρω συμμετοχή με την ελάφρυνση μέρους του ελληνικού χρέους.
«Ένα τέτοιο "κούρεμα" χρέους όμως απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Το γοητευτικό στοιχείο αυτής της ιδέας είναι ότι το ΔΝΤ, σε έγγραφό του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι αυτή μέθοδος υπολογισμού θα μπορούσε να έχει νόημα στην περίπτωση της Ελλάδας», συμπληρώνει το περιοδικό.
Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πόσα χρήματα χρειάζονται οι τράπεζες και θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Τις προβλέψεις της σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Σάββατο. Σύμφωνα με αυτές, τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιβιώσουν.
Η εκτίμηση θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από χρόνια ύφεσης στην Ελλάδα—που χρειάστηκε να συνάψει τρεις δανειακές συμβάσεις με τους διεθνείς πιστωτές—που σήμανε ότι περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ τέθηκαν κατά μέρος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βάζουν και άλλο διεθνή οργανισμό στην Ελλάδα
ΔΝΤ και Βερολίνο έχουν αρχίσει να… βάζουν στο παιχνίδι, από την πίσω πόρτα και την Παγκόσμια Τράπεζα που επί της ουσίας πρόκειται για έναν ακόμα τοκογλυφικό οργανισμό ο οποίος επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσει η Γερμανία κάτι από την τσέπη της.
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, σχεδιάζεται υψηλόβαθμη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανώς να συμπέσει με την ανακεφαλαιοποίηση.
Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη EBRD επίσης να ξεκινάει τη δράση της στην Ελλάδα, είναι πλέον ορατό το ξεκλείδωμα μεγάλων έργων που δεν προχωρούσαν λόγω των ασφυκτικών πιστωτικών συνθηκών στη χώρα δείχνοντας έτσι ότι από τη μεριά των τοκογλύφων – δανειστών δεν υπάρχει καμία διάθεση να αφήσουν τον «πελάτη» τους (την Ελλάδα), τον οποίο ξεζουμίζουν επιτυχώς τα τελευταία 6 χρόνια.

pronews