29.10.15

Έκθεση-κόλαφος της Κομισιόν για την Τουρκία παραμένει στα συρτάρια - Ποιοι και γιατί καλύπτουν τον Ερντογάν;


ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕΡΚΕΛ-ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 

Έκθεση-κόλαφο για την Τουρκία κρατάει στα συρτάρια της η Κομισιον προκειμένου να μην δυσαρεστήσει το Ταγίπ Ερντογάν εν' όψει των επικείμενων εκλογών της Κυριακής. Η έκθεση κατηγορεί ανοιχτά τον πρόεδρο της Τουρκίας για πισωγυρίσματα σε κρίσιμα θέματα και την ίδια στιγμή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ υπόσχονται στην Άγκυρα επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ με κατάργηση των θεωρήσεων.

Παρά το γεγονός ότι δεκάδες βουλευτές από πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν ζητήσει να δημοσιοποιηθεί άμεσα η έκθεση-καταπέλτης, ωστόσο με παραίνεση του Βερολίνου δεν δημοσιεύεται. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις στο κράτος δικαίου, στην ελευθερία της έκφρασης και στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα αντίγραφο του προσχεδίου της ετήσιας έκθεσης προόδου για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, το οποίο έχει δει το Reuters, κάνει επίσης λόγο για σοβαρή υποβάθμιση της ασφάλειας στη χώρα και για αυξανόμενη πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 13 χρόνια, σφίγγει τον κλοιό του στην εξουσία.
Η Κομισιόν, η οποία προσπαθεί επειγόντως να εξασφαλίσει τη βοήθεια του Ερντογάν για να περιοριστεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, επιμένει πως δεν καθυστέρησε την δημοσιοποίηση της έκθεσης για πολιτικούς λόγους. Κάτι πάντως που αμφισβητείται ανοιχτά με τα βέλη να στρέφονται κατά του γνωστού σε εμάς κ. Γιούνκερ, που αποφασίσει πότε εγκρίνονται και δημοσιοποιούνται οι εκθέσεις προόδου (συνήθως δημοσιοποιούνται τον Οκτώβριο).
Σύμφωνα με το Reuters, η έκθεση της Κομισιόν περιγράφει μια γενικότερη στροφή προς μια πιο απολυταρχική διακυβέρνηση στην Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η απερχόμενη κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, όμως η προσήλωσή της αντισταθμίστηκε από την υιοθέτηση βασικών νομοθεσιών στον τομέα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, που αντίκεινται στα Ευρωπαϊκά πρότυπα».
Κάνει λόγο για ένα δικαστικό σύστημα που όλο και περισσότερο βρίσκεται υπό την επιρροή της κυβέρνησης ή πολιτικών πιέσεων, αναφέροντας πως η κατάσταση οπισθοδρομεί από το 2014. «Η ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος και ο διαχωρισμός των εξουσιών έχει υπονομευτεί σημαντικά και οι δικαστές και εισαγγελείς έχουν δεχθεί ισχυρές πολιτικές πιέσεις».
Η έκθεση επικρίνει επίσης την προσωπική άσκηση εξουσίας του Ερντογάν, λέγοντας πως ο πρόεδρος παραμένει εμπλεγμένος σε ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών και εσωτερικών ζητημάτων πολιτικής, που οδηγούν σε επικρίσεις στην Τουρκία ότι υπερβαίνει των συνταγματικών δικαιωμάτων του.
Γιατί λοιπόν οι Γιούνκερ και Μέρκελ καλύπτουν τον Ερντογάν; Η απάντηση είναι λόγω του μεταναστευτικού. Αναζητούν και οι ίδιοι σωσίβιο σωτηρίας, αλλά αυτά που προσφέρει η Τουρκία είναι "ψεύτικα"...

pronews