16.8.15

Ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία: Φάλαγγες αρμάτων μάχης των ρωσοφώνων κατευθύνονται προς το Λουγκάνσκ


ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΠΕΞ: «ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ Α. ΟΥΚΡΑΝΙΑ» 

Από μια κλωστή  κρέμεται πλέον στην Α. Ουκρανία το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δυνάμεων του ουκρανικού Στρατού και των δυνάμεων των ρωσοφώνων.

Η συμφωνία ειρήνευσης του Μινσκ βρίσκεται στον πρακτικά στον αέρα από την Τετάρτη όταν οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά με επίκεντρο τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντόνετσκ με την Μαριούπολη.  
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατά παραβίαση των όρων της συμφωνίας του Μινσκ έχουν συγκεντρώσει κοντά στο Λουγκάνσκ όλο το προηγούμενο διάστημα 5.000 άντρες σε 10 μηχανοκίνητα τάγματα, και μονάδες βαρέως πυροβολικού.
Από εχθές το βράδυ  οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν  μπαράζ πυρών πυροβολικού εναντίον του Ντόνετσκ, παραβιάζοντας την συνθήκη ειρήνευσης ενώ νότια της πόλης έχουν ξεσπάσει σφοδρές συγκρούσεις με απανωτές εκρήξεις.
Σφοδρά πυρά πυροβολικού (από συστήματα ΠΕΠ Grad) από τις ουκρανικές δυνάμεις σημειώνονται ακόμη στις πόλεις Putilovka , Spartak, Sahanka και Oktyabr ανατολικά της Μαριούπολης. Οι μάχες κράτησαν όλη τη νύχτα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε ως «εκρηκτική» την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε τις δύο πλευρές στη σύγκρουση να πραγματοποιήσουν γρήγορα συνομιλίες για να αποφύγουν έναν φαύλο κύκλο βίας.«Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι εκρηκτική», δήλωσε ο κ. Στάινμαϊερ στην Bild am Sonntag.
«Διακυβεύονται πολλά. Αν τα δύο μέρη της σύγκρουσης δεν επιστρέψουν στην ειρηνευτική διαδικασία, μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή νέα στρατιωτική κλιμάκωση», πρόσθεσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας φάλαγγες αρμάτων μάχης των ρωσοφώνων κινούνται προς το Λουγκάνσκ για να εκδιώξουν τις ουκρανικές δυνάμεις που επίσης έχουν συγκεντρωθεί στην ίδια περιοχή και όλοι εκφράζουν φόβους ότι το νέο αυτό πεδίο σύγκρουσης θα βάλει φωτιά σε όλη την Ουκρανία.
Πληροφορίες του δυτικού Τύπου αναφέρουν πως ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με τις αυτοανακηρυχθέντες Δημοκρατίες της Νέας Ρωσίας έχει φτάσει στις 50.000, ενώ κατηγορούν τη Ρωσία ότι διατηρεί περί τους 9.000 άνδρες εντός της Α. Ουκρανίας.
Τα ίδια δημοσιεύματα ανεβάζουν  τον αριθμό των δυνάμεων αυτοάμυνας της Νέας Ρωσίας στους 33.400 στρατιώτες με 400 άρματα μάχης και 2000 ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ όλα σε κατάσταση ετοιμότητας.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στην Α. Ουκρανία βρίσκονται 300 σύστημα ΠΕΠ Grad εκ των οποίων τα 200 στα χέρια των ρωσοφώνων ενώ τα 100 τα χειρίζονται δυνάμεις της «¨ρωσικής ομοσπονδίας» όπως αναφέρουν συμπεριλαμβανομένου ενός ικανού αριθμού συστημάτων τα οποία βρίσκονται μέσα στο στάδιο ποδοσφαίρου στο Ντόνετσκ.
Η εκτίμηση των ειδικών αναλυτών είναι πως αυτή τη φορά οι δυνάμεις των ρωσοφώνων έπειτα και από την κλιμάκωση των συγκρούσεων από το Κίεβο δε θα υπακούσουν στις παραινέσεις της Μόσχας για αυτοσυγκράτηση αλλά θα επιχειρήσουν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση στην Α. Ουκρανία οριστικά.
Άλλωστε η δύναμη που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια είναι κατά πολύ ανώτερη από αυτή των δυνάμεων του Κιέβου και το μόνο που τους συγκρατούσε μέχρι τώρα ήταν η τήρηση της συνθήκης ειρήνευσης. Από τη στιγμή που αυτή θα πάψει να ισχεί με ευθύνη του Κιέβου η απάντησή τους θα είναι συντριπτική.
 pronews.gr