23.6.15

Στήριξη από Podemos στην κυβέρνηση: «Πολύ καλή η συμφωνία - Ο Α.Τσίπρας είναι ο οδηγός μας»


"ΚΡΑΤΗΣΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ" (;)

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Ισπανοί Podemos με την διαφαινόμενη συμφωνία την οποία κατάφερε τελικά να επιτύχει η κυβέρνηση Α.Τσίπρα, και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ο Έλληνας πρωθυπουργός "υποχώρησε πολύ λίγο".

Μια διαφορετική ανάγνωση από τους Ισπανούς αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ ίσως γιατί γνωρίζουν εκ των προτέρων τα δυσανάλογα μεγέθη των αντιπάλων, αλλά και γιατί πολύ σύντομα θα χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι.
Μπορεί πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη νέα ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς και να υποστηρίζουν πως θα καταψηφίσουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία για την χώρα μας, ωστόσο, ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos τάσσεται στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας την Τρίτη στον ισπανικό, τηλεοπτικό σταθμό TV Espana ο Πάμπλο Ιγκλέσιας υπογράμμισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «υποχώρησε πολύ λίγο» στα αιτήματα των δανειστών.
Παρομοιάζοντας τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της  σαν τη μάχη του Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ, ο κ. Ιγκλέσιας τόνισε πως ο κ. Τσίπρας δεν έκανε πίσω στις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις, ενώ όπως σημείωσε διατήρησε τους φόρους για τις μεγάλες περιουσίες.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής των Podemos κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να  αποδεχθούν το χέρι που τους τείνει ο Τσίπρας διαφορετικά, όπως υπογράμμισε, στο μέλλον ίσως να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν στο Eurogroup την επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.
Πάντως μπορεί η κυβέρνηση να κράτησε τις "κόκκινες" γραμμές της αλλά τα μέτρα που αναγκάζεται να λάβει θα "ματώσουν" για άλλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, ο οποίος δεν έχει και άλλο "αίμα" να δώσει. Ίσως αυτό που σκέφτονται την Ισπανία είναι ότι οι Γερμανοί δεν θα είναι διαθέσιμοι για άλλον έναν πολύμηνο κουραστικό γύρο διαπραγματεύσεων και θα είναι πιο δεκτικοί σε μια νέα αντιπαράθεση αυτή τη φορά με τους ίδιους, άλλωστε το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας δεν επιτρέπει και πολλά "παιχνίδια".
defencenet.gr