13.5.15

Διάγγελμα θα απευθύνει το βράδυ ο Α.Τσίπρας στον ελληνικό λαό: "Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές και δεν υποχωρούμε"


Διάγγελμα θα απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας προς τον ελληνικό λαο στο οποίο θα οριοθετήσει ποιες είναι οι "κοκκινες γραμμές", για ποιους λόγους θα τις τηρήσει, και ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από αυτές, αφήνοντας έτσι το βάρος της πολιτικής απόφασης στους δανειστές.
 
Με διάγγελμα που θα κάνει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το πλαίσιο των γραμμών της κυβέρνησής του για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Ο πρωθυπουργός δεν προκρίνει προς ώρας τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς συντρέχουν και συγκεκριμένοι τεχνικοί λόγοι που στο πλαίσιο της αναζήτησης ρευστότητας το καθιστούν σχεδόν απαγορευτικό αυτή τη στιγμή.
 
Χθες διέρρευσε από σοβαρές κυβερνητικές πηγές ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα απηύθυνε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, κάτι όμως που άλλαξε την τελευταία στιγμή κι αυτό γιατί εμεναν κάποιες συγκεκριμένες ενότητες προς συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή.
 
Ετσι, αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα η κυβέρνηση για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και με νεότερο σήμα αναβλήθηκε γι απόψε το διάγγελμα.
 
Σε αυτό θα περιλαμβάνονται με σαφήνεια οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ώστε να γίνουν κατανοητές και έξω και μέσα. Θα είναι ξεκάθαρο ότι οι λεγόμενες κόκκινες γραμμές δεν πρόκειται να σπάσουν, όχι λόγω ιδεοληψίας αλλά γιατί εκτιμάται ότι δεν βοηθούν στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης και ανάπτυξης.
 
Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε καλό σημείο για συμφωνία και απομένει στους εταίρους να δείξουν την πολιτική βούληση για να κλείσει. 
 
Σημαντική λεπτομέρεια , που την γνωρίζουν οι δανειστές, είναι ότι η κυβέρνηση δεν αρνείται να συζητήσει και τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, αντίθετα επιθυμεί να τα επικαιροποιήσει με μελέτες και πιο διεξοδική συζήτηση μαζί με διεθνείς οργανισμούς.
 
Επίσης είναι πολύ σημαντικό , και το έχουν πει οι Έλληνες αξιωματούχοι στην διαπραγμάτευση , ότι η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι και όποια στοιχεία έχουν προκύψει για τα ζητήματα αυτά από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να βοηθήσουν και να συμπληρώσουν την διεξοδική συζήτηση που πρέπει να γίνει.
 
Εν ολίγοις αυτό που ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση είναι ότι απαιτείται πολιτική απόφαση. Επί της ουσίας, δεν υπάρχουν τόσο σημαντικά σημεία απόκλισης αλλά οι δανειστές είναι επίτηδες αδιάλλακτοι διότι ελπίζουν στην πλήρη υποταγή της χώρας και κυρίως του ελληνικού λαού που τόλμησε παρά τις απειλές, του δυτικού Τύπου να ψηφίσει μια κυβέρνηση την οποία εξ'αρχής με φοβέρες οι Ευρωπαίοι έιχαν απαγορεύσει στους Έλληνες να ψηφίσουν.
 
Το Μαξίμου προτείνει μια καταρχήν συμφωνία τώρα, και συζήτηση επί των "καυτών" θεμάτων αργότερα το καλοκαίρι όπου θα επιδιωχθεί μια οριστική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το χρέος.
 
 defencenet.gr